Salut Pública ordena retirar del mercat conserves de mongeta i bacallà possiblement relacionades amb el brot de botulisme

Salut aconsella a les persones que tinguin a casa algun envàs dels productes retirats que s'abstinguin de consumir-los fins que s'acabi la investigació del cas

Actualitzat

L'Agència de Salut Pública ha ordenat retirar del mercat conserves de mongeta i bacallà, possiblement relacionades amb el presumpte brot de botulisme que es va conèixer aquest dimecres. Després d'haver identificat els productes consumits pels afectats, Salut ha decidit retirar per precaució els següents:

  • Mongetes cuites en pot de vidre de 400 g envasats per Hermanos Cuevas SA i distribuïts per Bon Preu i Condis a Catalunya. Els lots que s'estan investigant són: L-146-16, L-155-16, L-166-16, L-160-16, L-127-16, L-120-16, L-082-16, L-116-16.
  • Bacallà esqueixat dessalat de 250 g marques Bon Preu i Royal, envasats per Copesco&Sefrisa SA. Aquests productes es poden trobar en diferents cadenes de supermercats. Els lots que s'estan investigant són: 6144b1-144, 6151b1-151, 6158b1-158, 6159b1-159, 6165b1-165, 6167b1-167, 6172b1-172.

Per a més informació, l'Agència de Salut Pública posa a disposició el telèfon  061 CatSalut Respon.

El secretari de salut pública, Joan Guix Guix, ha explicat a Catalunya Ràdio que la contaminació només s'hauria donat en un lot concret d'una línia de producció.

L'olor a l'hora d'obrir una d'aquestes conserves pot alertar del seu mal estat i també la integritat de l'envàs.

Recomanació als ciutadans que no consumeixin aquests productes

Els lots presumptament implicats s'han distribuït a diferents establiments i supermercats de l'estat i, segons ha explicat Salut, les empreses afectades ja estan procedint a retirar-los. L'Agència de Salut Pública de Catalunya aconsella a les persones que tinguin a casa algun envàs d'aquests productes que s'abstinguin de consumir-los preventivament fins que s'acabi la investigació del cas.

A l'espera del resultat de les anàlisis que s'estan fent a l'Hospital Carlos III, durant la investigació s'ha detectat que, en el dinar casolà que van fer dilluns, els intoxicats haurien consumit conserves de mongeta blanca cuita i bacallà esqueixat dessalat que podrien estar contaminats. Tot ho haurien comprat en un supermercat proper al Parc de Bombers de Palafrugell, on treballen.

Els dos bombers intoxicats continuen ingressats a l'UCI de l'Hospital Josep Trueta en estat greu i pronòstic reservat.

A Catalunya des de l'any 90 no hi havia hagut cap cas de botulisme i els 7 brots que hi ha hagut els han provocat conserves fetes a casa.

Bon Preu abonarà la quantitat a qui retorni els productes

En un comunicat, el Grup Bon Preu explica que ha procedit a la retirada dels seus magatzems i botigues dels productes assenyalats pel departament de Salut. L'empresa recomana a "tots aquells clients que hagin adquirit algun d'aquests productes en el darrer mes en algun establiment" del grup que el retorni i els n'abonaran la quantitat corresponent.

Condis també ha retirat les mongetes investigades pel cas de botulisme i demana als clients que en tinguin que no les consumeixin. En un comunicat, la candena ha explicat que va procedir a la retirada del producte aquest dijous tant bon punt va tenir coneixement dels fets. 

L'Agència de Salut Pública destaca la col·laboració "total i absoluta" de Bon Preu i Condis i garanteix que compleixen les mesures higièniques.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut