Protestes aquest dissabte a la presó de Quatre Camins (Oriol Llach/3Cat)

Els funcionaris de presons aixequen el bloqueig als accessos de Wad-Ras i Quatre Camins

Els manifestants insisteixen a demanar dimissions a la conselleria de Justícia i anuncien que reprendran les mobilitzacions a partir de dilluns

RedaccióActualitzat

Diumenge de certa normalitat a les presons catalanes, després que aquest dissabte a les nou de la nit, els funcionaris concentrats davant la presó de dones de Wad-Ras i del Centre Penitenciari de Quatre Camins decidissin aixecar el bloqueig

Es preveu que durant tot el dia les presons funcionin de manera ordinària: es podran fer les sortides programades i els familiars dels reclusos podran fer les visites.

La treva, però, durarà només unes hores, perquè el col·lectiu de funcionaris continua demanant dimissions i avisen que es reprendran les mobilitzacions aquest dilluns. No volen acabar les protestes sense que se solucionin els problemes que tenen, diuen, dins dels centres penitenciaris. 
 

Dissabte de protestes

I és que aquest dissabte han continuat les protestes al Centre Penitenciari de Quatre Camins, la presó de Joves Wad-Ras.

En aquests tres centres no s'ha pogut garantir l'activitat ordinària ni les visites o la comunicació amb familiars. Els interns afectats, uns 1.200, han estat tancats a les seves cel·les, alguns sense sortir des de dijous al vespre. 

Cal tenir en compte que dissabtes i diumenges és quan una part de la població reclusa gaudeix de permisos de sortida, i és també quan es concentren les visites de familiars als interns.

Un dels accessos a la presó de dones de Wad-Ras, a Barcelona (3Cat)

Les mobilitzacions van començar dijous davant la conselleria i van continuar divendres a primera hora amb bloquejos a les portes de les presons en protesta per l'homicidi, dimecres, d'una cuinera de la presó de Mas d'Enric, al Catllar, al Tarragonès.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha comparegut aquest dissabte en roda de premsa juntament amb el secretari de Mesures Penals i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, i ha assegurat que "la situació és greu".

"Reconduir la situació és necessari. Necessitem asseure'ns a la taula i parlar", ha demanat Ubasart. Ha afegit que la conselleria té la mà estesa als treballadors i ha apel·lat a la responsabilitat de tothom.

Per la seva banda, Xavier Martínez, representant d'UGT Presons, ha dit que "seguim igual i amb més força. Nosaltres també apel·lem a la seva responsabilitat per tal que les condicions d'inici de les negociacions es puguin dur a terme. Com? Nosaltres exigim, i és condició imprescindible, el cessament immediat del secretari de Mesures Penals".


Tensió a Quatre Camins

A les portes de Quatre Camins hi ha hagut moments de tensió amb familiars de reclusos que volien accedir al centre penitenciari.

Alguns familiars han començat a preguntar qui era el director i a increpar-lo, han denunciat que no permetre'ls la visita és il·legal i han dit que presentarien una denúncia.

A banda de les reivindicacions generals --més seguretat i més recursos a les presons--, els treballadors de Quatre Camins també demanen la dimissió del director d'aquest centre penitenciari.

Asseguren que la seva gestió i l'aplicació dels protocols no funcionen, i denuncien que només aquesta setmana els funcionaris han rebut almenys set agressions.

El director ha sortit al matí a dialogar amb els treballadors, però aquests li han donat l'esquena. Tot plegat per unes declaracions durant les negociacions per aixecar el bloqueig dels accessos a Quatre Camins, aquest divendres.

Segons els treballadors, el director els hauria dit que si rebien agressions era, en part, per la seva negligència. Unes paraules que han encès els ànims, encara més, en aquest centre.

Desenes de funcionaris de presons aquest dissabte a Quatre Camins (3Cat)

Wad-Ras, versions contradictòries

A Wad-Ras el bloqueig ha començat a les 6 del matí, tot i que s'ha permès sortir a l'equip de nit i fer el relleu matinal. S'han mantingut els efectius habituals, però amb discrepàncies entre la conselleria i els funcionaris sobre com ha afectat el bloqueig a les internes afectades, unes 105.

Des dels sindicats s'assegura que a les internes de règim ordinari se'ls ha permès sortir per fer les pautes habituals d'higiene, alimentació i salut. Les sortides programades a l'exterior de la presó s'han fet amb normalitat.
 

Divendres, 5.000 reclusos tancats 

La mort d'una cuinera a Mas d'Enric a mans d'un reclús que després es va suïcidar és el detonant d'una protesta que divendres va afectar gairebé totes les presons del país i que suposa un pols al Departament de Justícia.

Divendres, els funcionaris van bloquejar durant tot el dia els accessos a Mas d'Enric i a altres presons catalanes i van impedir, en la majoria de casos, que es pogués fer el canvi de torn del personal.

Precisament els funcionaris de Mas d'Enric van aixecar a última hora el bloqueig als accessos al centre, després de decidir-ho en assemblea.

 

 

ARXIVAT A:
SeguretatPresons
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut