Treballadors bloquegen els accessos a diverses presons des de primera hora del matí (UGT)

Bloqueig a 6 presons per la mort d'una cuinera a Mas d'Enric: 5.000 presos tancats a la cel·la

Els funcionaris de centres penitenciaris protesten per reclamar més seguretat i més recursos després de l'assassinat a Mas d'Enric

RedaccióActualitzat

Dia de protestes a les presons catalanes per l'assassinat dimecres d'una treballadora a Mas d'Enric. Els treballadors bloquegen els accessos de sis dels nou centres catalans, impedint els canvis de torn, per reclamar més justícia, més seguretat i més recursos. Això ha fet que 5.000 presos no hagin pogut sortir de la cel·la des d'aquest dijous, segons la Conselleria de Justícia.

Al centre del Catllar, al Tarragonès, on van passar els fets, un centenar de treballadors han tallat l'accés amb pneumàtics i branques.  A més, els empleats han portat un ram de flors, han encès espelmes i han fet un minut de silenci en record de la treballadora morta, que era cuinera al centre. 

Un pres la va matar dimecres a la tarda i després es va suïcidar. Segons treballadors del centre, el pres, que complia onze anys de condemna per assassinat, havia estat expedientat fa uns mesos per una agressió a un altre reclús. Arran d'aquest expedient, l'home va ser apartat temporalment de la cuina --on treballava--, però se li va permetre tornar-hi després de complir la sanció.

Malgrat que ja havia complert vuit anys de la condemna, la junta de tractament de la presó no havia donat a l'intern el tercer grau per poder fer sortides. Pels sindicats, és un indicador que no progressava en la rehabilitació. 

"Reclamem ser agents de l'autoritat. Ara no ho som i això comporta que, quan t'agredeixen, siguin faltes, no delictes", assegura Núria Nasarre, de la UGT, el sindicat majoritari a presons. "Els treballadors volen tornar vius a casa. La política de bonisme només ha empitjorat la situació", afegeix Carlos de Ardanaz, de CCOO.

"Estem farts de la inseguretat", diu Alberto Gómez, funcionari de Brians 2, que afegeix "les agressions són la veritable xacra del nostre col·lectiu. Cada any augmenten".


Els sindicats mantenen els bloquejos fins que se'ls escolti

Una de les principals demandes és la dimissió de la cúpula del Departament de Justícia.

Precisament, estava previst que la consellera del ram, Gemma Ubasart, es reunís d'urgència amb els sindicats a les 14.00, però els representants dels funcionaris l'han plantat. En una compareixença a les 17.00, ha descartat dimitir i demana reprendre el diàleg. "Apel·lo a la necessitat de normalitzar el servei", ha dit.

El govern té un gabinet de crisi, conformat per Justícia, Presidència i Interior, per fer seguiment de la situació. 

Els sindicats han manifestat que la situació dins dels centres està "controlada" i reclamen que cessi el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la víctima, Amand Calderó. Una qüestió que Ubasart també ha descartat.

Els treballadors de Mas d'Enric asseguren que no aixecaran el tall fins que se'ls escolti i han criticat que Ubasart ha perdut una oportunitat de negociar.

Una estona abans, a la 13.00, la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha demanat "calma i tranquil·litat" als sindicats de presons per reconduir la tensió que es viu als centres.

Vilagrà ha recordat que el Govern ja ha previst augmentar la plantilla, i que negociarà més millores, però ha demanat restablir la normalitat als centres de forma immediata. Ubasart ha llançat la mateixa petició.


Els interns no poden sortir de les cel·les

A més de Mas d'Enric, hi ha protestes a Lledoners, Wad-Ras i Ponent. On ja s'han aixecat és a Quatre Camins i Puig de les Basses.

Però també es mantenen les de Brians 1 i Brians 2, on inicialment s'ha dit que els funcionaris havien acordat aixecar el tall a partir de les dues de la tarda.

Posteriorment, però, s'ha acordat mantenir-lo fent un relleu. A aquestes hores, als accessos de Brians es congreguen prop de 70 persones que decideixen si el torn de nit entra o es queda fora mantenint el bloqueig. 

La situació de bloquejos provoca que els interns s'hagin de quedar a les cel·les. Prop de 5.000 no n'han pogut sortir durant la jornada d'avui.

A la presó de Ponent, al matí s'han arribat a congregar uns 300 funcionaris als dos accessos. S'han concentrat davant de les portes i no han deixat entrar ni sortir a ningú, tot i que han permès l'entrada dels serveis mèdics.

De fet, segons el Departament de Justícia, a tots els centres estan garantits els serveis mèdics i d'alimentació. 

Desenes de treballadors de la presó de Ponent en bloquegen l'accés

A Brians 1 i 2, també s'ha plantejat un relleu de deu funcionaris i un psiquiatre per evitar incidents.

Branques enceses a l
L'accés a Brians 1 també està bloquejat
L'accés a Quatre Camins també s'ha bloquejat

Aquest dijous, els treballadors de presons es van concentrar davant del Departament de Justícia com a mostra de rebuig i indignació pel crim del Catllar, una protesta que va acabar amb càrregues dels Mossos, per evitar que els manifestants intentessin entrar a la conselleria per la força

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha anunciat que compareixerà al Parlament. La data la determinarà la cambra.

ARXIVAT A:
Presons
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut