Serà la primera conversa entre Trump i Rajoy des que el primer és president dels EUA (Reuters)
Serà la primera conversa entre Trump i Rajoy des que el primer és president dels EUA (Reuters)
Madrid

Rajoy s'ofereix a Trump com a interlocutor dels EUA a Europa i l'Amèrica Llatina

El president nord-americà ha trucat a la Moncloa des del Despatx Oval

RedaccióActualitzat

Donald Trump ha trucat per telèfon a Mariano Rajoy des del Despatx Oval. El president espanyol s'ha ofert al nou inquilí de la Casa Blanca per ser l'interlocutor dels EUA a Europa i a l'Amèrica Llatina. En la conversa, que ha durat un quart d'hora, tots dos han parlat de la cooperació en la lluita contra Estat Islàmic, però també han comentat qüestions en matèria d'economia, defensa i les relacions bilaterals.

En el primer contacte directe entre tots dos, Trump i Rajoy també han parlat del futur de la Unió Europea i de la trobada de líders de l'OTAN del mes de maig. El cap de l'executiu ha remarcat que Espanya "amb un govern estable i amb una economia que creix a més del 3% està en les millors condicions per ser un interlocutor dels Estats Units a Europa, Amèrica Llatina i també el nord d'Àfrica i el Pròxim Orient".

Rajoy ha mostrat la seva disposició a desenvolupar una bona relació amb la nova administració nord-americana, mentre que Trump s'ha interessat de manera especial per la situació de l'economia espanyola.

La conversa forma part dels contactes que està fent Trump amb els dirigents de països amics i aliats amb la seva política exterior. Immediatament després de la trucada a Rajoy, Trump ha parlat per telèfon amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Primera conversa amb Trump a la Casa Blanca

Trump i Rajoy ja van parlar després que el magnat guanyés les eleccions, una trucada en què el dirigent republicà va recordar el seu pas per Barcelona. Aquesta serà la primera conversa amb Trump ja al càrrec.

Fins ara, i malgrat decisions polèmiques com el decret antiimmigració de Trump o la voluntat d'ampliar el mur amb Mèxic, l'administració de Rajoy ha evitat les crítiques directes al nou inquilí de la Casa Blanca. El ministre d'Afers Exteriors, per exemple, s'ha mostrat partidari d'actuar amb serenitat i sense precipitacions amb el líder dels Estats Units.

 

♦ Accidentada trucada entre Trump i el primer ministre australià

 

Per als Estats Units, Espanya té importància geoestratègica, sobretot per les bases militars amb presència nord-americana a Andalusia i per la proximitat amb el nord d'Àfrica i països com Líbia.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut