Washington

Quatre dies de dol oficial als EUA per la mort de l'expresident Gerald Ford

Han començat als EUA els 4 dies de dol oficial per l'expresident Gerald Ford, mort dimarts als 93 anys. Les despulles de l'expresident van arribar a la base militar d'Andrews i d'allà van ser traslladades al Capitoli, a Washington. Centenars d'americans esperaven l'arribada del fèretre, i un cop instal·lada la capella ardent, s'han format cues per dir l'últim adéu al 38è president dels Estats Units. Dimarts se celebrarà un funeral a Washington, presidit per George Bush, i dimecres serà enterat a l'estat de Michigan.

Actualitzat

Durant quatre dies, els EUA guarden dol per la mort de l'expresident Gerald Ford. Centenars de ciutadans s'han atansat al Capitoli per homenatjar qui va dirigir el país més poderós del món entre els anys 1974 i 76. El fèretre amb les restes mortals va ser rebut a Washington amb salves de canons i amb escassa parafernàlia, com va desitjar per quan morís. Amb el retruny d'un canó i el xiulet d'una gaita, es van recordar alguns moments de la seva vida, des dels combats que va salvar al Pacífic, la seva carrera com a legislador davant del Congrés i la presidència que no va buscar, però que sí que va tenir al seu càrrec.

Tant els seus antics col·legues, com els dirigents actuals i el poble nord-americà el van recordar com un home que va ser cridat per recuperar el país de les ferides que va deixar el "cas Watergate", l'escàndol que va provocar l'enfonsament de la presidència de Richard Nixon el 1974 i va portar Ford a treballar al Despatx Oval.

El vicepresident Dick Cheney, cap de personal de Ford en aquell temps, va estar present durant la breu cerimònia per rebre el cos i va ser un dels portadors del fèretre. La decisió de Ford de perdonar Nixon, tan controvertida que probablement li va costar la reelecció a la presidència l'any 1976, va ser assumida amb franquesa durant el seu funeral pel seu excol·laborador Cheney. "Va ser aquest home, Gerald R. Ford, qui va conduir la nostra república a travessar de manera segura una crisi que es podria haver convertit en una catàstrofe", va indicar Cheney a la Rotonda del Capitoli, on el cos de Ford descansava dins d'un fèretre cobert amb una bandera nord-americana. "Gerald Ford va estar gairebé sol quan va entendre que no hi pot haver cura si primer no hi ha perdó", va afegir Cheney.

Al vespre, una nau de la flota de la Casa Blanca va portar el cadàver del trenta-vuitè president a la base de la força aèria Andrews, per a la realització d'exèquies a prop de la seva residència a Califòrnia, on els dolguts van desfilar al costat del seu fèretre en record al modest home convertit en cap del poder executiu en una època de trauma nacional. Dimarts se celebrarà un funeral a la catedral de Washington, presidit per George Bush, i dimecres el cos de Gerald Ford serà traslladat als Grans Ràpids a l'estat de Michigan, on serà enterrat.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut