Washington

El president que va perdonar Nixon

Gerald Ford, nascut a Nebraska, serà sempre més conegut com el president que va perdonar a Richard Nixon l'"escàndol Watergate". Després de la dimissió de Nixon, l'agost de 1974, pel famós cas de les escoltes il·legals a l'oposició que va destapar "The Washington Post", Ford el va succeir en el càrrec i, en contra del que la majoria demanava, va decidir exonerar-lo. La mesura va ser tan impopular que li va fer perdre les eleccions dos anys més tard.

Actualitzat
El republicà Gerald Ford, president dels Estats Units de 1974 a 1976, va accedir al càrrec des de la vicepresidència per la dimissió de Richard Nixon a causa de l'"escàndol Watergate", que el va obligar a dimitir. La seva gestió a la Casa Blanca va estar marcada per aquest fet. La seva decisió de perdonar Nixon va ser molt criticada, fins al punt li va fer perdre les eleccions de 1976 davant Jimmy Carter. Paradoxalment, però, actualment molts consideren que la decisió va ser encertada.

"Crec que, vist amb perspectiva, perdonar Nixon va ser el correcte", ha afirmat William Hoxell, professor de la Universitat de Harvard, per qui un judici contra Nixon hauria acaparat la vida política i l'opinió pública nord-americana, la qual cosa hauria estat un obstacle per al govern.

Gerald Ford, però, també serà recordat pel fet d'haver posat fi a una de les pitjors recessions econòmiques dels EUA. Va incrementar el dèficit públic i va impulsar mesures ortodoxes que van permetre que, el 1976, es comencessin a veure signes de millora.

Ford, de qui es diu que tenia una gran estabilitat emocional, també tenia defectes: la seva lentitud a l'hora de parlar i la seva falta de destresa física eren molt conegudes. A més, és memorable la seva habilitat per ficar-se de peus a la galleda.
Anar al contingut