El president de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán. (Foto: EFE)
El president de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán. (Foto: EFE)
Madrid

Presidents de Comunitats Autònomes contra els Pressupostos pel 2013

Presidents de comunitats autònomes es mostren en desacord amb els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2013 que el govern espanyol va presentar la setmana passada. El més crític ha estat el socialista José Antonio Griñán.

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha dit que els Pressupostos Generals de l'Estat de 2013 són "molt austers, seriosos i responsables", però que estan "mal repartits", i discrepa del nivell d'inversions que rebrà el País Valencià, sobretot, per a infraestructures viaries i ferroviàries.

"Som conscients de l'esforç col·lectiu, però cal que els pocs diners que hi ha es reparteixin entre tots perquè no hi hagi greuges comparatius", ha advertit Fabra abans d'alertar sobre situacions que es mantenen i que segueixen "generant discriminació als valencians". El president ha explicat que traslladarà la seva posició al govern espanyol i ha anunciat que es presentaran "esmenes a través del grup popular" para fer arribar el "malestar" valencià al Congrés.

En la mateixa línia, el president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, ha qualificat els PGE d'"absolutament injustos" amb la seva comunitat i ha assegurat que el seu govern presentarà esmenes per a corregir-los.

La presidenta de l'Aragó, Luisa Fernanda Rudi, ha dit que "pressionarà" perquè millori la inversió que arribi a la comunitat des de l'Estat, ja que esperava que les partides per a aquesta autonomia fossin millors.

El president de Galícia en funcions i candidat a la reelecció, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat que els PGE "no agraden a ningú ni a qui els ha fet". "No podem pensar que qui fa un pressupost no sap exactament quina és la situació del país", ha assegurat i també que "per això s'ha fet un pressupost responsable, realista, intentant prioritzar les despeses inajornables, como son les pensions, el pagament d'interessos del deute i els serveis públics essencials."

Feijóo ha dit que entén que als presidents autonòmics els agradaria "tenir més inversió", però ha assenyalat que "al primer" que li agradaria és al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "i després a tots els ministres que formen el gabinet".

"Finalment, tenim un pressupost que no menteix pel que fa als ingressos i que s'enfronta als principals problemes del país amb rigor i seriositat", ha afegit.

Per la seva banda, el president de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, no ha descartat un recurs del seu govern als tribunals contra els PGE ja que el que és un "incompliment legal es recorre legalment".

El president socialista ha recordat que el govern de Mariano Rajoy, amb els dos PGE que ha fet, ha "incomplert" l'Estatut d'Autonomia d'Andalusia perquè no recullen una inversió de l'Estat en aquesta comunitat equivalent al pes poblacional, és a dir, el 17,9%.

El cap de l'executiu andalús confia que els comptes es puguin millorar a través de les esmenes del grup socialista al Congrés, i ha volgut deixar clar que Andalusia no demana més recursos, sinó que els que hi ha es reparteixin segons diu la llei.

Griñán ha afegit que el preocupa que les transferències a les comunitats es redueixin el 23% i que la despesa pròpia que executa l'administració central pràcticament no es redueixi, i ha assegurat que aquest pressupost segueix estan molt vinculat al dèficit públic i molt poc al creixement econòmic i la creació d'ocupació.

El vicesecretari d'Organització i Electoral del PP, Carlos Floriano, ha assegurat que tots els presidents autonòmics de les comunitats governades pel PP estan compromesos amb el compliment de l'objectiu de dèficit públic i ha dit que, de tota manera, "es pot entendre" que vulguin més diners i inversions per als seus territoris.



Anar al contingut