Un sudanès crida contra els Estats Units davant d'un foc a l'ambaixada alemanya
Al Sudan, també s'ha atacat l'ambaixada alemanya i la britànica. (Foto: EFE)
El Caire

Noves protestes contra el vídeo de Mahoma acaben amb set morts en un divendres d'ira en més de 30 països

Tunísia, Líbia, el Iemen i el Sudan lideren una nova jornada de protestes. Ambaixades, edificis públics i altres establiments nord-americans, com ara restaurants de fast-food, han estat objectiu d'atacs amb pedres i còctels molotov.

RedaccióActualitzat
Set persones han mort i una setantena han resultat ferides en una nova jornada de protestes que ha encès el mon musulmà contra els Estats Units. El detonant ha estat una pel·lícula d'origen confús rodada a Califòrnia, on es denigra el profeta Mahoma i es ridiculitza els seguidors de l'Islam.

Les manifestacions s'han estès a més de 30 països en un divendres d'ira contra objectius nord-americans. Ambaixades, edificis públics i altres establiments nord-americans, com ara restaurants de fast-food, han estat objectiu d'atacs amb pedres i còctels molotov. On les protestes ara per ara són més violentes és a Tunísia, Líbia, el Iemen i el Sudan, on també han resultat atacades les ambaixades alemanya i britànica.

Al Sudan hi ha hagut tres morts en enfrontaments amb la policia. A Tunísia són dos els morts durant un atac a l'Ambaixada del Estats Units a la capital del país. Els manifestants asseguren que s'han sentit trets. Al Caire, a Egipte, una sisena persona ha perdut la vida també en protestes a l'edifici diplomàtic dels Estats Units. La setena víctima mortal és del Líban, i ha passat mentre es manifestava davant una cadena de menjar ràpid.

Els Estats Units han respost reforçant la seguretat a les seves delegacions diplomàtiques al món àrab. Diversos contingents de marines s'estan desplegant al Iemen, Líbia i el Sudan per col·laborar amb les forces de seguretat locals. El president nord-americà, Barack Obama, ha deixat molt clar que els Estats Units no es retiraran d'enlloc.

Tant les Nacions Unides com la Casa Blanca han reiterat que la violència no té cap mena de justificació i demanen als governs que intervinguin per posar fi als aldarulls. El govern espanyol també es planteja reforçar la seguretat de les seves ambaixades als països musulmans.

Dies de protesta

La ira dels musulmans va esclatar aquesta setmana amb l'atac contra la delegació diplomàtica dels Estats Units a Bengasi, Líbia, on va morir l'ambaixador. Des de llavors les protestes s'han estès a una trentena de països, incloent-ne alguns del sud-est asiàtic com Indonèsia o Bangladesh. Han mort una vintena de persones.

Una reacció de còlera similar a la que fa set anys va provocar greus revoltes per unes caricatures de Mahoma publicades a un diari danès.
Anar al contingut