Bagdad

No hi haurà recompte de vots a l'Iraq malgrat la petició d'Al-Maliki un cop s'ha vist perdedor

L'Iraq va viure fa quinze dies eleccions legislatives i encara espera saber-ne el desenllaç, un final que no arribarà fins al pròxim divendres, quan se'n coneguin els resultats definitius. Des del dia dels comicis, la comissió electoral ha anat fent públics resultats parcials, en què l'actual primer ministre, Nuri al-Maliki, sortia sempre com a favorit Amb el 95% de l'escrutini, però, la tendència s'ha invertit i la coalició opositora Al-Iraqiya apareix en primer lloc. Davant d'això, Al-Maliki ha demanat un recompte manual, que la comissió electoral ja ha rebutjat en no considerar-ho necessari.

Actualitzat
El canvi de rumb en els resultats de les eleccions del passat 7 de març conegut aquest diumenge ha encès els ànims entre alguns dels seguidors d'Al-Maliki, que de seguida han parlat de frau electoral i exigit una revisió de les votacions. El primer ministre s'ha sumat a les peticions i ha demanat el recompte manual dels vots "com a responsable del govern i comandant de les forces armades". L'objectiu que argumenta és el de "conservar l'estabilitat política, evitar la desestabilització de la seguretat i evitar el retorn de la violència, per al control de la qual -ha afegit- s'ha necessitat molt esforç, sang i sofriment".

El president iraquià, Jalal Talabani, ha secundat la proposta d'Al-Maliki i ha demanat el recompte manual dels sufragis en algunes províncies, sense especificar quines, "per evitar qualsevol dubte i confusió sobre el procés electoral".

Finalment, però, la comissió electoral ha descartat aquesta demanda i el seu president, Faraj al-Haidari, ha assegurat: "si dubten dels resultats i pensen que hi ha un error, que ens avisin per fer el recompte en un centre en concret però no a tot el país". Prop de 12 milions d'iraquians van participar en els comicis del passat 7 de març.
Anar al contingut