Madrid

Montoro insinua una pujada de l'IVA: "Es paga poc en comparació amb altres països"

El ministre d'Hisenda deixa entreveure que hi haurà una pujada de l'IVA i una menor fiscalitat pel treball. Montoro en culpa l'economia submergida i diu que si no hi hagués tant de frau no caldria prendre aquestes mesures.

RedaccióActualitzat
El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha fet un passet més en el sentit d'anunciar una pujada de l'IVA. Montoro ha deixat entreveure que hi haurà una pujada de l'IVA quan ha dit que a Espanya "tenim un IVA que es paga poc en comparació a d'altres països".

Montoro no ha arribat a confirmar aquest increment de l'IVA. Sobre els rumors insistents que ho apunten, ha afegit: "Impossible que ho digui més clar".

"Amb IVA o sense IVA?", esport nacional

Montoro ha carregat contra l'economia submergida a l'Estat i de fet l'ha culpat de provocar el debat sobre la pujada de l'IVA. "Aquest debat no existiria si no hi hagués aquesta economia submergida", ha dit el ministre, que ha lamentat que "preguntar 'amb IVA o sense IVA' s'ha convertit en un esport nacional arreu de la geografia espanyola".

Per això, ha conclòs que "si el paguessin els que l'han de pagar" no s'estaria debatent incrementar-lo. El ministre ha fet aquestes declaracions a Madrid, durant el curs d'estiu de la Universitat Complutense "Emprenedors i autònoms: creadors d'ocupació".

El titular de la cartera d'Hisenda ha subratllat també que les conclusions de l'últim Consell Europeu van ser "força explícites" sobre l'increment de l'IVA i que el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, també les ha firmat.

D'aquesta manera, Montoro ha donat a entendre que s'acosta una pujada de l'IVA, alhora que ha avançat: "Estem en un trànsit cap a una fiscalitat menor pel treball i major en l'àmbit indirecte".

Ampliar la jornada als funcionaris


El ministre ha afirmat de nou que estudia ampliar les hores de treball setmanals als funcionaris i assimilar el seu règim laboral al del sector privat. Montoro ha subratllat que cal millorar l'eficiència en la funció pública i ha dit que  estudien fórmules per donar cada cop més pes a les avaluacions permanents.

Amb tot, ha dit que no preveu acabar amb els sis dies lliures d'assumptes propis de què gaudeixen els funcionaris, els coneguts "moscosos", en al·lusió al ministre socialista Javier Moscoso, que ho va implementar.

Eliminar la desgravació per la vivenda

D'altra banda, el ministre ha indicat que el govern espanyol treballa en la possibilitat d'eliminar la desgravació per compra de vivenda habitual.

Montoro ha afirmat que aquesta és "l'estratègia", però que "cal escollir bé els temps", per la qual cosa no ha avançat si serà una de les decisions que s'adoptin en el Consell de Ministres de divendres, on s'espera que s'anunciïn nous ajustos i retallades

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut