Madrid

Rajoy s'enfronta a una setmana clau a Europa per concretar el rescat i la reducció del dèficit

Rajoy s'enfronta a una setmana clau a Europa per concretar el rescat bancari i noves mesures per reduir el dèficit. Són cinc dies en què l'executiu espanyol es reunirà amb l'Eurogrup, passarà pel Congrés i es veurà amb les autonomies.

RedaccióActualitzat
Setmana gran per al rescat bancari i les noves mesures per contenir el dèficit. El govern espanyol i el seu president, Mariano Rajoy, s'enfronten a cinc dies de trobades, reunions i compareixences que poden determinar el futur econòmic immediat de l'Estat.

Aquest dilluns el govern espanyol té cita a Brussel·les amb l'Eurogrup. Tres qüestions centren l'ordre del dia: les condicions del rescat de la banca espanyola, l'aplicació de les mesures acordades al Consell Europeu del 28 i el 29 de juny, i el pla de reformes ha aprovat el govern grec. L'executiu haurà de convèncer avui els socis europeus que complirà amb el compromís de sanejar els seus comptes. Mariano Rajoy, però, vol que Brussel·les li doni més temps per aconseguir l'objectiu de dèficit.

L'Eurogrup es reuneix avui a Brussel·les. Tres qüestions centren l'ordre del dia: les condicions del rescat de la banca espanyola, l'aplicació de les mesures acordades al Consell Europeu del 28 i el 29 de juny, i el pla de reformes ha aprovat pel govern grec.


I dimarts, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, es veurà les cares amb els seus col·legues de l'Ecofin. Allà, haurà de negociar com i quan es concreta el crèdit per rescatar la banca espanyola. L'objectiu del govern espanyol és evitar que els diners, com tot sembla apuntar, acabin passant per les seves mans abans d'arribar els bancs i repercuteixin sobre el dèficit.

Dimecres, dia de retallades

Aquest dos dies seran clau per a la cita del president Rajoy dimecres al Congrés dels Diputats. Davant els seus partidaris i de l'oposició, Rajoy encararà ja la preparació dels pressupostos dels pròxims dos anys. I podria definir nous ajustos:

- IVA: L'impost podria augmentar, tal com fa temps que reclamen els socis europeus. Actualment, l'IVA té tres tipus impositius: el 4% que grava els béns de primera necessitat, el 8% que grava gran part dels aliments, l'hostaleria, l'aigua o els productes sanitaris, entre altres coses, i el tipus general del 18% que s'aplica per defecte. La idea de l'executiu espanyol seria passar alguns productes de la taxa superreduïda a la reduïda i alguns del 8% al 18%.

- Rebaixa salarial dels funcionaris: El govern espanyol podria cedir a les recomanacions tant de Brussel·les com del Fons Monetari Internacional (FMI). Es podria fer suprimint la paga extra de Nadal o altres complements. També es planteja reduir la plantilla d'empleats públics. Cal recordar que el govern espanyol ja va aprovar el 2011 un augment dels horaris i que a Catalunya, aquest any, ja s'ha retallat el sou un 5%.

- Prestacions d'atur més curtes: Els desocupats podrien patir també la retallada. S'estudia una reducció de la durada de la prestació de l'atur fins als 18 o els 15 mesos.

- Pensionistes: Una altra via podria afectar els pensionistes. Entre les recomanacions de Brussel·les s'inclou accelerar l'entrada en vigor de l'edat de jubilació als 67 anys. També es podria anar més enllà en la reforma de les pensions i ampliar el període de càlcul a tota la vida laboral. També es preveu congelar les pensions, tot i que el PP es va comprometre a mantenir el poder adquisitiu dels pensionistes.

- Privatitzacions: El govern podria sumar un pla de privatitzacions per ingressar fins a 30.000 milions que no anirien destinats a reduir el dèficit, però sí a amortitzar part del deute. Es podrien veure afectades empreses com Renfe, AENA, Ports de l'Estat i Paradors Nacionals, entre altres.

Més esforç a les comunitats

Dijous, en el consell de política fiscal i financera, Rajoy demanarà més sacrificis a les comunitats autònomes, cosa que a més d'una autonomia com a Catalunya ja se li fa molt costa amunt. Aquest dissabte, el cap de l'executiu espanyol reclamava més esforços i 24 hores després, el president català ha deixat clar que no es pot tractar tothom igual.

I divendres arribarà el consell de ministres. Està previst que aquest dia aprovi una reforma de l'administració local per evitar duplicitats de competències i estalviar diners. L'estalvi no només es demanarà als ajuntaments, també divendres es podria reformar la llei de dependència per rebaixar la despesa que suposa.

L'agenda de la setmana acaba aquí, però el calendari de reformes de Rajoy continuarà intentant no sortir del camí que marca Europa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut