Barcelona

Més de la meitat de les usuàries de reproducció assistida superen els 40 anys

Un estudi de la Fundació Dexeus constata que l'edat mitjana de les usuàries és de 39 anys, quatre anys més que fa dues dècades

RedaccióActualitzat

Més de la meitat de les dones que opten per la reproducció assistida tenen més de 40 anys. El 1995, les pacients que superaven els 40 anys eren un 11% del total. L'any passat ja van ser el 50,6%, o sigui, més de la meitat. Ho revela un estudi de la Fundació Dexeus, que recull el canvi en el perfil de les pacients d'aquests tractaments. La dada ha transcendit l'endemà de saber-se que una dona ha tingut bessons als 64 anys a Burgos.

Canvi en el perfil d'usuària

L'edat mitjana d'aquestes dones ha augmentat de 4 anys en dues dècades. Si al 1995 l'edat mitjana eren 35 anys, ara són 39.

Quan van començar a fer-se servir tècniques com la fecundació in vitro, el perfil de les usuàries era una dona d'uns 30 anys, amb parella i que havia de recórrer a la reproducció assistida per un problema d'infertilitat derivat, sobretot, d'una obstrucció de les trompes de Falopi.

En l'actualitat, les pacients ronden la quarantena i, en un percentatge elevat de casos, la infertilitat és conseqüència de l'edat, com comenta la doctora Anna Veiga, pionera de la reproducció assistida a l'Estat:

"En un percentatge molt elevat, les pacients van a centres de reproducció assistida perquè estan arribant al final de la seva vida reproductiva i no aconsegueixen quedar-se embarassades perquè els seus òvuls són de qualitat insuficient".

Sovint, cal recórrer a tractaments d'ovodonació, és a dir, a donants d'òvuls per aconseguir l'embaràs. També s'han incrementat les dones que es fan tractaments per ser mares en solitari o amb una altra dona i les que congelen els òvuls de joves per si volen ser mares més endavant.

 

♦ Com més grans són les dones quan pareixen, més intel·ligents són els seus fills

 

Passats els 35, cau la fertilitat

Espanya és un dels països europeus on més dones són mares per primer cop passats els 40. Són un 5,1% del total i només el supera Itàlia. L'edat mitjana a què s'és mare ha passat del 28 anys del 1980 als 31,7 del 2015. El doctor Pedro N. Barri assegura que el retarda de la maternitat és "un problema social".

A Espanya es fan 60.000 fecundacions in vitro a l'any. En un 30% dels casos, inclouen Diagnòstic Genètic Pregestacional per evitar determinades malformacions o malalties. És un percentatge molt superior al 4,7% del 2010.

En edats avançades, els riscos per a la dona augmenten, i els metges afirmen que moltes dones encara desconeixen que la fertilitat cau de forma dràstica a partir dels 35 anys.

Reconeixement als primers "nadons proveta"

L'Institut Dexeus ha distingit amb el XIII Premi Fundació Salut de la Dona Louise Brown i Victoria Anna, la primera persona concebuda per FIV al món i a Espanya, respectivament.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut