El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
Barcelona

Mas i Mascarell subratllen l'"enorme lucidesa" d'Ainaud de Lasarte, "un home d'una sola peça"

La societat cultural i cívica del país expressen el seu condol per la mort d'Ainaud de Lasarte i en destaquen la vàlua i la qualitat humana.

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat la personalitat de l'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte, "un home d'una sola peça" que "ho sabia tot". Mas ha subratllat el gran valor i la gran vàlua personal d'"un erudit" amb unes "capacitats intel·lectuals gairebé il·limitades". El president ha dit que Ainaud de Lasarte era un home de compromís i fidelitat amb Catalunya. I ha recordat el moment del seu homenatge, al maig, quan se li va concedir el màxim reconeixement de la Generalitat, la medalla d'or, quan amb gran dificultat es va alçar per demanar: "No perdeu mai l'esperança en Catalunya".

Mas ha glossat l'historiador, que va conèixer de prop, dient que va ser un home "de gran rellevància i de gran significació a Catalunya". I ha reconegut, "mig en broma mig seriosament", que "quan no se sabia una cosa calia trucar el Josep Maria Ainaud". El president del govern ha insistit que tenia "una cultura enciclopèdica, però al mateix temps era molt planer, utilitzava un to pedagògic i aconseguia explicar coses molt complexes fins arribar a la comprensió".

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, n'ha destacat "la defensa d'una catalanitat oberta, conseqüent i avançada" i ha expressat el "reconeixement i la gratitud" que el poble de Catalunya sent cap a Ainaud de Lasarte. De Gispert també ha manifestat el convenciment que "els reconeixements públics i privats" que l'historiador va anar recollint al llarg de la seva vida, "tindran una continuïtat, ben merescuda, en el record perenne del patriota, l'hme de cultura, l'historiador, el polític i el ciutadà exemplar".

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha expressat el seu condol per la mort d'Ainaud de Lasarte, de qui ha destacat "la solidesa i la constància de la feina feta per Ainaud de Lasarte com a historiador", i ha ressaltat que "amb la seva saviesa i el seu humanisme ha contribuït a refermar la identitat del poble de Catalunya, una identitat que ell sempre ha treballat perquè fos oberta, plural, culta i universalista".

Mascarell ha recordat que "des de la seva enorme lucidesa Ainaud de Lasarte ha estat un constructor de país i un treballador perseverant en favor del compromís cívic i de la projecció de Catalunya i de la seva cultura més enllà de les seves fronteres".

Pujol el qualifica de "mestre d'idees i de valors"

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha mostrat el seu condol per la mort d'Ainaud de Lasarte, de qui ha recordat que va actuar "tota la seva vida en molts camps i en tots ells d'una manera positiva". Pujol ha considerat Ainaud de Lasarte com un "mestre d'idees i de valors" i ha destacat que va ser actiu "com a nacionalista i com un home d'obertura universal".

L'expresident ha dit que l'historiador i promotor cultural va ser "activista quan calia", "comprensiu i dialogant", "mereixedor de reconeixement de tot el país" i també ha remarcat que va ser durant tota la seva vida "fidel a les seves conviccions polítiques i religioses".

L'historiador Josep Maria Soler i Sabater ha destacat que va ser un erudit que, alhora, va saber popularitzar la història de Catalunya: "La història que no s'explicava, la història del sindicalisme, de l'anarcosindicalisme, la història del moviment obrer i la història de tots els moviments populars i socials, en va ser un impulsor total. Però jo crec que, sobretot, (el mèrit) és haver fet arribar la història a la gent."

Per la seva banda, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, l'ha qualificat de savi i ha dit que sent "agraïment d'haver tingut entre nosaltres un savi, i un savi que ens ajudava a tots plegats a ser una miqueta més savis. Una persona que estimava la cultura catalana perquè estimava la cultura en general. Ens ha estimulat a ser una miqueta més cultes, que vol dir ser una miqueta més civilitzats i, per tant, més bons patriotes".

El crític i historiador de l'art Daniel Giralt-Miracle, que tenia molt bona relació amb Ainaud de Lasarte, l'ha qualificat com un pou de coneixement de la cultura catalana: "Era un pou de saviesa al qual tu podies recórrer i preguntar sobre Esquerra Republicana, sobre Gifré el Pilós o sobre les restes arqueològiques de Gavà. Per tant, ha mort un pou de ciència, ciutadà íntegre i, l'última paraula que vull dir, un tipus cent per cent generós".

També el compositor i músic Jordi Savall ha destacat la seva passió: "No s'havia limitat a parlar-nos de la història, sempre hi havia posat tota la seva passió, una de les coses més essencials perquè només ens recordem d'allò que ens emociona.

Autor d'una extensa obra, entre els seus títols destaca "Símbols de Catalunya", o "El llibre Negre de Catalunya".

També va ser diputat al Parlament de Catalunya del 1980 al 1984 i regidor de l'Ajuntament de Barcelona a finals de la dècada dels 80.

Entre els guardons que va rebre hi ha el Premi d'Honor Jaume Primer i la Medalla President Macià de la Generalitat.


Anar al contingut