L'única comarca amb influència atlàntica

La Vall d'Aran, una comarca singular amb clars efectes sobre el clima. Us presentem les dades de precipitació de l'hivern i el comportament de les temperatures durant el mes de febrer.

Actualitzat
La Vall d'Aran és singular per moltíssimes raons, per la seva cultura, per la seva llengua i també pel seu clima.
Ara parlem d'un hivern extremadament sec a tot el país, bé, a tot arreu no. A la Vall d'Aran i extrem nord del Pallars Sobirà no té aquesta inclemència. Diferents són les raons que argumenten la seva major exposició a les precipitacions.
- La seva forma en U. Fa efecte acumulador de núvols abans de sobreeixir per sobre de les muntanyes.
- És una vall que mira a nord i nord-oest. Una vall ben orientada als vents predominants que vénen de l'Atlàntic o afavorida sota la influència dels vents de nord.
- És la part de territori català més propera a l'Atlàntic. Això implica que davant de vents marítims de l'atlàntic arribin carregats d'humitat.

El Pirineu, un mur inexpugnable per a les precipitacions
És així que trobem aquestes diferències de precipitació tan grans en un territori tan petit. Amb pluges generoses i abundants a la Vall d'Aran i nord del Pallars Sobirà, en contrast d'unes comarques veïnes, i fins i tot la meitat sud del Pallars Sobirà, que viu una forta sequera. Recordem, per exemple, l'incendi de fa uns dies a la vall Fosca.

Precipitacions de l'hivernLes pluges de l'hivern han sigut abundoses en comparació a la resta de Catalunya. Tot i així, les pluges dels 3 mesos a l'estació meteorològica de Vielha és inferior a la normal. Dels 226 mm que se n'esperen normalment, s'han recollit 153 mm, que representa un 67% de la pluja esperada. En conseqüència podem dir que té un dèficit del 33%. En tot cas, és tanta la quantitat caiguda al Lac Redon, Certascan o Sasseuva, que a les muntanyes tenen la neu normal per aquestes dates.
Llistat de precipitacions al febrer:
96 mm a Sant Joan de Toran
91 mm a Certascan
87 mm al Lac Redon
77 mm a Sasseuva
41 mm a Unha
39 mm a Bordes de Quanca
38 mm a Vielha
6 mm a Salòria
1 mm a Sort
0 mm a La Seu d'Urgell

Observeu que passa un cop saltem al vessant sud. El resultat salta a la vista, doncs. No hi plou. És tan radical la diferència com a efectiu el mur del Pirineu entre el vessant nord i vessant sud. És així que a Sort en tot l'hivern només ha caigut 1 mm o a la Seu d'Urgell ni un litre per metre quadrat.

 Temperatures de Vielha
El fred siberià fa caure les temperatures a Vielha
Aquí teniu la gràfica de temperatura de Vielha del mes de febrer. Realment, l'onada d'aire fred siberiana ha fet molt de mal, fent caure les temperatures, mínimes i màximes, a valors extremadament baixos. L'anomalia de temperatura ha estat de -5 graus, és a dir 5 graus per sota del que és normal per a un mes de febrer. La temperatura mitjana de febrer són 4 graus i enguany ha estat de -1 grau.
Es pot apreciar com un cop l'onada d'aire siberià va marxar a mitjans de febrer la recuperació de les temperatures va ser molt eficaç.
Dades curioses:
Dies amb màximes sota zero: 8
Dies amb mínimes sota zero: 25
La mínima més baixa del mes: -16,5, el dia 8
La màxima més alta del mes: 17, el dia 29




NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut