Julio Borges i diputats de l'oposició destaquen els resultats del plebiscit (Reuters)
Julio Borges i diputats de l'oposició destaquen els resultats del plebiscit (Reuters)
Caracas

L'oposició afirma que els 7 milions de vots en el plebiscit "revoquen" Maduro

Un 98% dels votants en el referèndum organitzat per l'oposició veneçolana vota en contra del controvertit pla del president Maduro de reformar la Constitució

RedaccióActualitzat

Més de 7 milions de persones han participat en el referèndum organitzat per l'oposició veneçolana contra el controvertit pla de Nicolás Maduro de reformar la Constitució. Una maniobra que permetria al president del país donar cobertura legal a una purga de l'administració, "netejant-la" d'opositors. Per això els veneçolans s'han mobilitzat contra el chavisme i els plans de Maduro, que han votat massivament en contra dels plans del president veneçolà.

El president de l'Assemblea Nacional, Julio Borges, ha afirmat que aquests resultats deixen el president de Veneçuela "revocat":

"Amb els vots emesos pel poble veneçolà, Nicolás Maduro queda matemàticament revocat. Aquesta era la por que es tenia al referèndum i per això es volia impedir, per això el govern no vol fer mai eleccions."

L'opositor ha assegurat que la consulta popular s'ha fet amb "total pulcritud i confiança", i que els veneçolans han tingut menys centres de votació que en qualsevol altra cita electoral. "No obstant això, el poble ha superat tots els obstacles, la por, la violència i les amenaces del govern als empleats públics, i la gent s'ha plantat en totes les parts de Veneçuela"

Aquest plebiscit ha representat tot un desafiament de l'oposició al president i al chavisme. La resposta de la gent ha estat massiva, i s'han format cues per dipositar el vot dins de capses de cartró.

 

 

Una dona de 61 anys que feia cua per votar ha mort pels trets d'uns pistolers amb moto que han volgut sabotejar el referèndum. Tres persones més han resultat ferides i en sentir els trets hi ha hagut corredisses per buscar un refugi, que molts han trobat en una església.

El govern de Maduro ha deslegitimat la consulta i ha amenaçat de retirar la concessió als mitjans veneçolans que en facin cobertura. Fa dos anys que els veneçolans no voten, des de la victòria dels candidats opositors en les eleccions del 2015. Des d'aleshores, Maduro ha impedit un referèndum revocatori i ha ajornat les eleccions locals.

La intenció de Maduro és reformar la Constitució i obtenir una cobertura legal per purgar l'administració. Les eleccions constituents seran el dia 30. L'oposició no hi participarà. El chavisme podria obtenir, doncs, tots els escons, però l'Assemblea perdria tota la legitimitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut