Iran

Londres titlla d'"escandalosa" la difusió d'un nou vídeo amb la "confessió" d'un soldat detingut per l'Iran

Londres ha qualificat d'"escandalosa" l'emissió d'un segon vídeo per la televisió oficial iraniana en què un dels quinze marines detinguts per Teheran admet haver entrat "il·legalment" en aigües iranianes per error. El marine acaba dient que "l'únic que volen els iranians és una disculpa" per part del govern de Londres. Precisament, el president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, ha tornat a insistir que la Gran Bretanya s'ha de disculpar pels fets, que Londres sempre ha negat.

Actualitzat
La crisi diplomàtica entre la Gran Bretanya i l'Iran, lluny de solucionar-se, cada dia sembla agreujar-se més. L'últim episodi d'aquest conflicte és l'emissió per la televisió oficial del règim iranià d'un segon vídeo, en què s'entrevista un dels 15 marines capturats. El soldat confessa com van entrar en aigües iranianes "il·legalment" i explica que l'únic que vol l'Iran és una disculpa. Londres ha reaccionat iradament a la difusió del vídeo, que la ministra d'Afers Estrangers britànica, Margaret Beckett, ha qualificat d'"escandalós", i Blair l'ha considerat una "vergonya". "Fer servir el nostre personal militar amb el propòsit de fer propaganda és escandalòs", ha declarat en aquesta ocasió un portaveu britànic. A la nova filmació hi apareix el militar britànic Nathan Thomas Summers, un dels quinze soldats que continuen detinguts per l'Iran.

Poc abans s'havia fet pública una carta de l'única soldat segrestada del grup en què demanava la retirada de les tropes britàniques de l'Iraq. Beckett ja va denunciar l'ús de la carta "per a un acte de propaganda".

Amb aquest panorama, aquesta nit s'ha reunit el Consell de Seguretat de l'ONU i ha aprovat una tímida resolució sobre el conflicte. Nacions Unides ha expressat la seva profunda preocupació per aquesta crisi i, sense condemnar el règim de Teheran, li ha exigit que els diplomàtics tinguin accés als soldats.

L'Iran, mentrestant, ha ajornat l'alliberament de l'única dona soldat a causa, afirmen, de l'actitud incorrecta de Londres. El Consell Suprem de Seguretat Nacional iranià reitera que la brusquedat del comportament del govern britànic podria obligar-los a portar els quinze militars davant dels tribunals locals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut