Londres i Brussel·les

Londres i la Unió Europea, preocupats per l'amenaça iraniana de jutjar els soldats britànics

Novè dia de la crisi dels marines capturats. Tant l'Iran com el Regne Unit pugen el to de la confrontació sense que, públicament, s'aproximin l'un a l'altre. Teheran ha amenaçat de portar els 15 soldats als tribunals i castigar-los si se'ls declara culpables. Aquesta possibilitat preocupa Londres i la Unió Europea. La presidència comunitària de torn parla de diàleg per solucionar la crisi i l'Iran respon que si el govern britànic es disculpa, "el problema quedaria resolt". El Regne Unit, però, ha decidit endurir l'ofensiva diplomàtica per recuperar els seus homes.

Actualitzat

La presidència alemanya de la Unió Europea i el Regne Unit han manifestat la seva preocupació per l'amenaça feta per un responsable iranià de sotmetre a judici els 15 militars britànics que l’Iran manté detinguts des del passat dia 23 de març. En aquest punt, la UE aposta pel diàleg i el ministre alemany d'Afers Estrangers, Frank-Walter Steinmeier, ha explicat que cal trobar una solució abans que les coses acabin en un judici i que els soldats britànics siguin sentenciats. A banda de les conseqüències que podria tenir una comdemna, un litigi encara allargaria més el conflicte. La ministra britànica d'Afers Estrangers, Margaret Beckett, s’ha expresat en la mateixa línia i ha reconegut que està preocupada per l'amenaça iraniana.

Tot ha estat motivat per les paraules de l'ambaixador iranià a Moscou, Gholam-Resa Ansari, que ha explicat que els quinze militars britànics detinguts per Teheran podrien ser jutjats per "haver violat les lleis internacionals". Estarien acusats d’entrar en aigües territorials iranianes. A més, aquesta amenaça ve precedida per la negativa dels Estats Units d'intercanviar els marines britànics per un grup d'oficials iranians deteniguts des del gener al nord de l'Iraq.

Suport intern

La UE fa costat al Regne unit. Tal com ha declarat Steinmeier al final d'una reunió dels ministres d'Exteriors de la UE, els 27 estats membres protegeixen Londres "colze a colze". L’alemany ha explicat que s'esperava que durant la nit de divendres hi haguessin contactes bilaterals entre el Regne Unit i l'Iran, però ha reconegut que "desafortunadament no ha estat així" i la situació és una mica més desesperada.

Els ministres van acordar en aquesta reunió una declaració en què advertien Teheran que podrien prendre "mesures apropiades" si no alliberaven aviat els militars. Una amenaça que ha tingut una ràpida resposta iraniana titllant la demanda d’irresponsable, irracional i indocumentada.

Una crisi amb història

Molts analistes creuen que la crisi dels britànics capturats s'emmarca en el pols que Washington i Teheran tenen al Pròxim Orient. A l'Iran, li podria interessar explotar aquesta situació de la mateixa que ho va fer amb la crisi dels ostatges a l'ambaixada nord-americana el 1979. Llavors, Teheran va sortir reforçat davant de Washington i es va guanyar el títol d'estendard antioccidental al món musulmà. Alguns exdiplomàtics pensen ara que s'hauria de deixar la retòrica pública, asseure's a negociar amb l'Iran i mirar de trobar un llenguatge diplomàtic que satifés totes dues parts.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut