L'onada de fred siberià provoca 38 morts arreu d'Europa

Una trentena de persones han mort a Europa aquest cap de setmana a causa de l'onada de fred siberià

RedaccióActualitzat

L'onada de fred ha de començar a remetre en les pròximes hores, però encara es deixa sentir de manera intensa a bona part d'Europa. Almenys 38 persones han mort a conseqüència de les baixes temperatures. A Itàlia, el fred deixa set morts i, a la zona dels Abruços, les escoles estan tancades a moltes poblacions, i les feines de reconstrucció de les zones afectades pel terratrèmol s'han hagut d'aturar. A Polònia, almenys deu persones —la majoria sense sostre— han mort per la baixada de temperatures. Als Balcans s'han registrat mínimes que han fregat els 30 graus sota zero. I Turquia ha tancat el trànsit marítim pel Bòsfor per les condicions meteorològiques.

Les ONGs han alertat que l'onada de fred pot tenir greus efectes en els camps de refugiats.

Problemes de mobilitat

L'onada de fred ha afectat de manera important l'estat de les carreteres, cosa que està provocant accidents arreu del continent. El gel fa que moltes carreteres es converteixin en pistes de patinatge, i la circulació és molt perillosa, d'alt risc.

A França, l'accident més greu ha estat el d'un autocar provinent de Portugal. Hi ha hagut quatre morts i una vintena de ferits, entre ells, un nen de dos anys. El vehicle es dirigia cap a Suïssa quan va sortir de la via a prop de la localitat de Charolles, a l'est de França. La principal hipòtesi amb què treballen les autoritats locals és una relliscada provocada per les plaques de gel, tot i que no es descarta l'excés de velocitat. També s'investiga si tots els passatgers portaven el cinturó de seguretat cordat. La via on hi va haver l'accident es coneix com "la carretera de la mort", ja que és un dels eixos viaris més perillosos del país. Travessa França d'est a oest i té una elevada taxa de sinistralitat. Per exemple, el 25 de març de l'any passat, un xoc entre un camió i una furgoneta hi va causar la mort de dotze persones.

A Holanda s'han registrat més de 200 accidents i s'ha activat el codi taronja a causa del gel i, a Alemanya, molts dels accidents que hi ha hagut han afectat nombrosos vehicles en xocs en cadena.

A més de les carreteres, l'onada de fred també ha afectat el transport aeri i marítim. A Istanbul s'han cancel·lat més de 600 vols als dos aeroports que té la ciutat i s'han hagut de reallotjar més de 10.000 passatgers en hotels arran de la forta nevada. A més, els ferris que travessen l'estret del Bòsfor i uneixen el costat europeu de la ciutat amb el costat asiàtic tampoc no poden circular.

A Rússia, un país acostumat a la neu i als hiverns gèlids, aquest inici d'any s'està convertint en un dels més freds dels últims 120 anys. Per exemple, a la capital, Moscou, han arribat a 30 graus sota zero. Les autoritats recomanen no sortir de casa i, si és imprescindible fer-ho, diuen que es faci servir el transport públic. També han permès que avui els nens més petits no anessin a l'escola si els pares així ho decidien. A partir d'aquest dilluns es preveu que les temperatures oscil·laran entre els quinze i els deu graus sota zero, un fred més habitual a la ciutat de Moscou.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut