Treballadors de la fàbrica de Seat de Martorell a la cadena de muntatge
Treballadors de la fàbrica de Seat de Martorell
Ginebra

L'OIT denuncia que els treballadors reben cada vegada una porció més petita de la riquesa nacional

L'Organització Internacional del Treball constata que els treballadors reben cada vegada una porció més petita de la riquesa nacional que es genera i alerta del risc de malestar social que això pot generar.

RedaccióActualitzat
L'Organització Internacional del Treball (OIT) ha presentat aquest divendres el seu informe anual sobre els salaris i ho ha fet posant de relleu que la relació productivitat i sous és cada cop més distant en la majoria de països. La conseqüència d'això és més descontentament popular i l'increment del risc del malestar social.

L'organisme assegura que en els anys 2010 i 2011 els sous van caure a Espanya entre un 3 i un 4%. L'OIT adverteix que els nivells d'atur són insostenibles i socialment inacceptables i destaca que, amb la crisi, els salaris estan caient a un ritme molt més ràpid que la productivitat, cosa que no passava abans.

Que els treballadors s'estan beneficiant menys del fruit del seu treball no és exclusiu d'Espanya. Segons l'OIT, des del 1999, la productivitat laboral ha augmentat més del doble que els salaris en les 16 economies mundials més desenvolupades. Així, mentre una part més gran del pastís nacional es transforma en guanys, els treballadors en reben una porció més petita, mentre els propietaris del capital guanyen més.

Les retallades no són la solució

Els autors de l'informe creuen que els governants haurien d'evitar "la visió simplista" que els països poden sortir de la recessió per la via de les retallades i de reduir els costos laborals en comptes d'estimular la competitivitat de les exportacions.

També diuen que el problema de la crisi no és que faltin diners, sinó que la gent no en té a les butxaques. És a dir, que les grans companyies amb recursos no els inverteixen pel clima de desconfiança, i que el sector financer no dóna crèdits.

Creixement zero

Els salaris han crescut globalment un 1,2% el 2011. Per països, però, les diferències són remarcables i, mentre els sous dels països desenvolupats han baixat, als emergents han pujat, sobretot a la Xina i a l'Amèrica Llatina.

En els països desenvolupats, a més, l'informe vaticina que el creixement mundial dels salaris serà zero de cara al 2012.

Anar al contingut