Berlín

L'Iran i els Estats Units intercanvien presoners coincidint amb l'acord nuclear i el final de les sancions

Les autoritats iranianes s'han reunit amb els presoners iranians indultats als Estats Units per veure si estan disposats a tornar a l'Iran o prefereixen quedar-se a nord-amèrica

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte s'han aixecat formalment les sancions internacionals a l'Iran, inclosa l'exportació de petroli. La decisió s'ha formalitzat a la capital austríaca, Viena, un cop s'ha validat l'informe de verificacions i inspeccions de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica.

L'Agència ha confirmat que Teheran ja no enriqueix més urani i que compleix tots els aspectes de l'acord provisional firmat el 14 de juliol. Un cop presentat l'informe, les potències han posat fi a les sancions, cosa que permetrà a l'Iran vendre petroli lliurement als mercats internacionals i fer créixer substancialment la seva economia.

Aquest informe és la clau per aplicar el principi d'acord entre l'Iran i les potències internacionals sobre l'ús exclusivament civil i no militar de la tecnologia nuclear iraniana.

La trobada a la capital austríaca va aplegar, entre d'altres, el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, i la representant europea Fedrica Mogherini.

Alliberament de presoners

Per la seva banda, les autoritats iranianes van posar en llibertat aquest dissabte a quatre presoners de doble nacionalitat irano-americana, en un intercanvi amb altres set iranians als Estats Units.

Entre els alliberats hi havia el periodista de Washington Post Jason Rezaian, detingut el juliol del 2014; Said Abedini, detingut el 2012; Amir Mirzai Hekmatí, el desembre del 2012, i Nosratolah Josraví, segons va informar la televisió iraniana.

Tres dels quatre presoners irano-americans alliberats a Teheran ja estan volant de tornada als Estats Units. Ja han arribat a la ciutat suïssa de Ginebra. Entre ells hi ha l'excorresponsal a Teheran del diari "The Washington Post", un exmilitar i un pastor religiós. Estan fent escala a Suïssa, però han de continuar viatjant cap a una base militar nord-americana a Alemanya, on els faran un reconeixement mèdic. En canvi, el quart presoner alliberat, un empresari, no ha agafat el vol per motius que es desconeixen.

D'altra banda, les autoritats iranianes s'han reunit amb els presoners iranians indultats als Estats Units per veure si estan disposats a tornar a l'Iran o prefereixen quedar-se a nord-amèrica.

Iran, a més de les quatre persones, va alliberar un cinquè nord-americà, l'estudiant MateuTrevithick.

Iran, també, es va comprometre a seguir cooperant amb EUA per mirar de trobar Robert Levinson, un exagent del FBI que va desaparèixer a l'Iran el 2007.

L'intercanvi de presoners, s'ha fet, segons la televisió iraniana, "per interessos del règim".

A més, el departament d'estat nord-americà va declarar que retirava els càrrecs contra 14 iranians que ja no seran buscats per l'Interpol.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut