Imatge d'un dels plafons explicatius que composen la mostra. (Horitzontal)
Imatge d'un dels plafons explicatius que composen la mostra. (Horitzontal)

L'Hospital de Bellvitge acull una exposició que explica com afecta la psoriasi el dia a dia dels que pateixen la malaltia

ACN L'Hospitalet de Llobregat.-Fins el pròxim 31 de gener, el vestíbul de l'edifici de consultes externes de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) acollirà l'exposició 'Sentiments il·lustrats', integrada per 32 il·lustracions de Martin Cornwell que vol mostrar a la societat com es veu afectada la vida diària de les persones que pateixen malalties dermatològiques i reumàtiques com la psoriasi, l'artritis psoriàsica o l'espondilitis anquilosant ja sigui en aspectes emocionals, socials, econòmics o laborals. La psoriasi és una malaltia inflamatòria crònica de la pell que provoca descamació i inflamació. En un percentatge rellevant de casos, entre un 15% i un 30%, pot manifestar-se també a les articulacions (artritis psoriàsica). Així, la mostra, creada a partir de les experiències que un grup de pacients va relatar a l'artista, aborda, per exemple, com és el contacte físic amb d'altres persones en recintes públics; la problemàtica d'una entrevista de feina, o els efectes que té en el dia a dia la presència constant de dolor.

El tractament de la psoriasi, que segons els darrers estudis afecta un 2,3% de la població, unes 172.000 persones a Catalunya, ha millorat de forma molt significativa en els darrers deu anys gràcies a un augment i diversificació dels fàrmacs disponibles per abordar la malaltia. "L'augment de les possibilitats terapèutiques, amb un bon perfil de seguretat, ha permès un millor control de la malaltia i en conseqüència un increment de la qualitat de vida i la satisfacció dels pacients i també dels metges", afirma el doctor Jaume Notario, facultatiu del Servei de Dermatologia de l'HUB.Ara fa poc més de dos anys, l'HUB va ser un dels primers hospitals catalans en posar en marxa una unitat conjunta entre els serveis de Dermatologia i Reumatologia per als casos de psoriasi i artritis psoriàsica, donat l'important percentatge de casos en que un pacient pateix de forma simultània les dues malalties. A més, una quarta part dels pacients de psoriasi desenvolupen posteriorment una artritis psoriàsica.El tractament de l'espondilitis anquilosant (inflamació crònica de les articulacions de la columna vertebral) també s'ha beneficiat de la millora dels tractaments. D'aquesta manera, avui els pacients aconsegueixen fer una vida normal en la majoria dels casos, quan fa deu anys podia esdevenir una malaltia incapacitant, tal i com destaca el doctor Xavier Juanola, metge del Servei de Reumatologia de l'HUB. Els primers símptomes de l'espondilitis anquilosant solen ser lumbàlgies i dolors a l'esquena, en molts casos en persones joves, el que subratlla encara més el valor del diagnòstic precoç.Aquest objectiu converteix en especialment rellevant la coordinació amb els serveis d'Atenció Primària. En aquest sentit, el Servei de Reumatologia de l'HUB va ser pioner en l'aplicació d'un procediment de col·laboració amb els centres d'atenció primària, desplaçant de forma regular un especialista al CAP Just Oliveras de l'Hospitalet i Ramona Via del Prat de Llobregat per detectar i atendre de forma conjunta amb els seus professionals pacients amb possibles símptomes d'espondilitis i d'altres malalties reumàtiques. L'exposició, de caràcter itinerant, arriba a l'HUB després de passar per l'Hospital Universitari Central d'Astúries i el Clínic de Barcelona. Posteriorment, recalarà a Galícia, València, Madrid, Còrdova i Sevilla. Acollint aquesta exposició, l'HUB s'afegeix a la celebració del Dia Mundial de la Psoriasi, que va tenir lloc el passat 29 d'octubre sota el lema "Trencant barreres".

Anar al contingut