Madrid

L'Estat assumirà el 60% dels 780 milions per indemnitzar els accionistes de Bankia

L'entitat ha aconseguit que la seva matriu BFA, propietat de l'Estat, assumeixi la majoria de la despesa

RedaccióActualitzat

Bankia es prepara per pagar les indemnitzacions de la seva suposada sortida fraudulenta a borsa. Són 780 milions, segons els càlculs del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària, el FROB. De quina butxaca sortiran, aquests diners?

El 60%, 468 milions, l'assumirà l'Estat a través de la matriu de Bankia, BFA. La resta, el 40%, anirà a càrrec de l'entitat. Són uns 312 milions d'euros.

La decisió, que ha fet pública la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), arriba en el penúltima dia de termini. Aquest divendres, els consellers de l'entitat s'han reunit per aprovar els comptes després de dies de retardar la reunió.

El FROB, titular de BFA, assegura que no es requeriran ajudes públiques addicionals per fer front a les possibles indemnitzacions.

Bankia assumeix un 40% d'aquestes hipotètiques pèrdues malgrat que s'espera que aquest divendres presenti uns números al voltant de 1.000 milions de beneficis.

Batalla en el govern espanyol

La batalla per saber qui pagaria la factura no s'ha lliurant a les torres inclinades de la seu de Bankia a Madrid, sinó entre els ministeris d'Economia i d'Hisenda. Luis de Guindos defensava que es repartissin els costos per no fer caure un altre cop el preu de l'acció. És la tesi que finalment s'ha imposat. En canvi, Cristóbal Montoro no volia que les arques públiques haguessin de tornar a pagar els plats trencats.

Finalment, la patata calenta l'han passat a la matriu de Bankia, BFA, que ha decidit, juntament amb José Ignacio Gorigolzarri, el president de Bankia, quina part li toca pagar a cadascú.

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària, el FROB, és propietari del 100% del BFA i del 62% de Bankia.

Fiança de responsabilitat civil

La xifra que estima el FROB de 780 milions d'euros en indemnitzacions és molt semblant a la fiança de responsabilitat civil de 800 milions d'euros que va fixar el jutge Fernando Andreu.

Segons el FROB, les dues entitats tenen prou fons per afrontar les hipotètiques indemnitzacions, sense haver de recórrer a més ajudes públiques. També deixa clar que el repartiment que decideixin no pressuposa l'assumpció de responsabilitats, cosa que ha de determinar la justícia.

L'origen del problema

El juliol del 2011, Bankia va sortir a borsa, una operació que està sota sospita perquè dos pèrits del Banc d'Espanya van detectar errors comptables en els números que va presentar l'entitat per avalar aquest procés.

Agafant-se a aquestes proves pericials, ha començat un degoteig de demandes judicials d'accionistes que es van sentir estafats.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut