Mapa d'anomalies de Tº global 2016 (GISS/GISTEMP)
Mapa d'anomalies de Tº global 2016 (GISS/GISTEMP)

L'escalfament global continua: nou rècord del mes de juliol

Alberto AlcántaraActualitzat

Ja són 15 els mesos consecutius amb rècord d'escalfament global. El mes de juliol passat s'afegeix a una llista negra des del punt de vista climàtic. Si la primera meitat de l'any 2016 va ser la més càlida mai registrada, hem encetat la segona amb la mateixa dinàmica.

Segons les dades de la NOAA, la temperatura global va superar de 0,87 °C la mitjana del segle XX. Pel que fa a les temperatures per separat sobre terra i sobre la superfície del mar, també hi ha un augment respecte a la mitjana: 1,1 ºC més en la temperatura terrestre i 0,72 ºC més en la temperatura marítima.

L'últim juliol amb temperatures per sota de la mitjana va ser el del 1976.

L'estudi mensual també fa referència a l'extensió del gel marí: en el cas de l'Àrtic, la superfície total va quedar gairebé un 17% per sota de la mitjana de 1981-2010. És el valor més petit per a un juliol des que van començar els registres, el 1979. L'extensió del gel marí àrtic al juliol està disminuint a una taxa mitjana de 7,3 per cent per dècada.

Per contra, l'extensió del gel marí a l'Antàrtida va pujar un 0,2% per sobre de la mitjana de 1981-2010. Malgrat l'augment, és l'extensió més petita des de l'any 2011. L'extensió del gel marí antàrtic al juliol està augmentant a una taxa mitjana d'1,2% per dècada.

L'anàlisi del GISS

Les dades de l'anàlisi de l'Institut Goddard d'Estudis Espacials (GISS) també marquen un rècord absolut de les temperatures del juliol passat. El director de l'Institut, Gavin Schmidt, considera gairebé impossible que no acabem l'any batent novament el rècord anual.

 

 

Podeu consultar més dades sobre aquests estudis de temperatura a http://data.giss.nasa.gov/gistemp

 

Anar al contingut