Nectarines malmeses per una pedregada.
Nectarines malmeses per una pedregada.
Lleida

Les últimes pedregades reobren el debat sobre l'ús del iodur de plata per evitar pedregades

El Departament d'Agricultura rebutja, en principi, aquesta pràctica perquè considera que pot generar enfrontaments entre els diferents territoris. Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, pensa que com a mínim cal obrir un debat sobre la qüestió.

RedaccióActualitzat
L'última pedregada a les comarques de Lleida, que ha causat greus danys al conreus, ha reobert el debat sobre què cal fer amb aquest fenomen que en poca estona pot acabar amb una collita sencera. Una d'aquestes opcions és la introducció del iodur de plata, un compost químic que, dispersat a l'aire, actua com a alterador dels núvols.
Partidaris i detractors

El Departament d'Agricultura rebutja, en principi, aquesta pràctica perquè considera que pot generar enfrontaments entre els diferents territoris.
I és que, a les zones de secà, els pagesos són reticents a utilitzar aquest compost perquè consideren que fa fugir les pluges. En canvi, a les de regadiu, en són partidaris per la seva capacitat de desfer les pedregades. El conseller del ram, Josep Maria Pelegrí, ha assegurat que "no descartem res", però també ha afegit que "aposto per les xarxes de protecció", perquè és "el mecanisme més eficient contra la pedra".

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, pensa que cal obrir un debat sobre la qüestió. És per això que convocarà la setmana vinent els diferents ajuntaments, organitzacions agràries, l'Associació de Defensa Vegetal (ADV) de les Terres de Lleida així com a representants d'Agricultura i Governació. L'objectiu de la trobada és, segons ha dit, valorar "de forma objectiva i científica" els efectes de l'ús del iodur de plata.

Aquest estiu ja hi ha hagut tres pedregades en comarques lleidatanes.
Anar al contingut