Una dona saudita celebra que ja pot conduir (Reuters)
Una dona saudita celebra que ja pot conduir (Reuters)
Riad

Les dones saudites es posen al volant: acaba una prohibició de dècades

L'Aràbia Saudita era l'únic país que quedava al món on les dones no podien conduir

RedaccióActualitzat

Les dones de l'Aràbia Saudita ja poden conduir sense por que les detinguin per violar la llei que els ha impedit portar cotxe durant dècades.

La prohibició ha quedat sense efecte aquest diumenge, a mitjanit, per decisió de la monarquia saudita, una de les més retrògrades del planeta. De fet, era l'únic país del món on les dones no podien conduir i havien d'anar sempre en cotxes que portaven els seus familiars homes o llogar un xofer.

 

 

Durant tot aquest temps, les activistes saudites han fet bandera de la reivindicació del dret de conduir, com a punta de llança d'una campanya més àmplia per avançar en la igualtat legal amb els homes. Per això, moltes es van posar a conduir desafiant la llei i van fer públics vídeos on se les veia portant un cotxe, uns vídeos que van aconseguir molta repercussió internacional.

 

 

L'any passat es va decidir aixecar aquesta prohibició i, des del setembre, ja es podien treure el carnet. Tot i això, les que l'obtenien i es posaven al volant encara s'arriscaven a ser jutjades i empresonades.

Les autoritats calculen que hi ha unes 2.000  dones amb la llicència, que podran exercir el seu dret a partir d'ara. Però la lluita per aconseguir altres drets es preveu molt llarga. Segons Amnistia Internacional, hi ha almenys 8 saudites a la presó que afronten judicis per terrorisme i s'exposen a llargues condemnes pel seu activisme a favor dels drets de les dones.

 

 

És el príncep hereu Mohamed bin Salman, o MBS com se'l coneix per les inicials, el que ha posat en marxa un intent de modernització, l'anomenat pla Salman 2030, que passa, entre altres coses, perquè el 2030 les dones ocupin el 30% dels llocs de treball. Deu punts per sobre de les xifres actuals.

 

 

Des d'avui, les dones de l'Aràbia saudita guanyen una certa emancipació. Tan bon punt s'ha aixecat la prohibició, moltes dones s'han posat al volant i ho han celebrat en un clima festiu i reivindicatiu.

 

 

 

ARXIVAT A:
FeminismeAràbia Saudita
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut