Los Angeles

Les dones s'alcen a la cerimònia dels Oscars en l'any del #MeToo

La 90 edició del premis també ha estat protagonitzada per altres reivindicacions a favor de la igualtat de races i cultures

RedaccióActualitzat

En uns Oscars sense gaires sorpreses, el gran moment se l'ha endut sens dubte, Frances McDormand, que amb una energia desbordant ha pujat a recollir l'Oscar a la millor interpretació femenina per "Tres anuncios en las afueras". L'actriu ha demanant a totes les dones nominades que s'aixequessin amb ella, per fer aquesta reivindicació.

"Si puc tenir el gran honor de veure dretes totes les dones nominades en cada categoria aquesta nit, les actrius... Meryl, si tu ho fas totes et seguirem, vinga... I ara mireu al vostre voltant senyores i senyors, perquè totes tenim històries per explicar i projectes que necessitem finançar".

 

El focus d'atenció de la nit han estat les dones i les proclames feministes, després d'uns mesos de denúncia amb moviments com el #MeToo o el #TimesUp per aixecar la veu contra el masclisme i reclamant igualtat.

 

Salma Hayek, Ashley Judd i Annabella Sciorra, tres de les actrius que han denunciat el productor Harvey Weinsten per abusos sexuals ho han reivindicat plegades a l'escenari. Sciorra ha parlat d'unitat davant d'aquesta xacra.

"Els canvis que estem veient estan dirigits per noves veus poderoses, veus diferents. Unir-nos és un corus meravellós per dir finalment que el temps (dels abusos) s'ha acabat".

Notícia relacionada: Es declara en fallida l'empresa de Weinstein, el productor acusat d'assetjament sexual

Les tres actrius han presentat un vídeo on actors i directors reclamaven un cinema més inclusiu i igualitari, segons ha explicat Judd.

"I que treballem junts per assegurar-nos que els pròxims 90 anys reforçarem les infinites possibilitats d'igualtat , diversitat, inclusió i encreuament. Això és el que aquest any ens ha promès a tots nosaltres".

 

Les actrius Jane Fonda, Helen Mirren, Jennifer Lawrence i Jodie Foster han presentat els premis a millor actor i millor actriu. Tradicionalment el guanyador de l'Oscar a la millor interpretació masculina de l'edició anterior és qui l'entrega a la millor actriu però Casey Affleck, triomfador el 2017 per "Manchester frente al mar", va renunciar-hi davant les protestes per un antic cas d'assetjament sexual.

Emma Stone, que ha entregat l'Oscar a millor director per a Guillermo del Toro, ha lloat en la presentació l'única dona nominada, i ha aconseguit amb les seves paraules la complicitat del públic: "Aquests quatre homes i Greta Gerwig, han creat obres mestres aquest any".

 

Del Toro, contra els murs de Trump

La que havia de ser la cerimònia del Me Too, ha viscut altres reivindicacions a favor de la igualtat, però també entre les races i les cultures, amb recordatoris constants als orígens immigirants de molts dels artistes nominats. És el cas de Guillermo del Toro, que pujava per primer cop a l'escenari per recollir l'Oscar al millor director.

"Són un immigrant, com l'Alfonso o l'Alejandro, compatriotes meus, o el Gael o la Salma, i com molts de vosaltres. En els últims vint-i-cinc anys he viscut en un país fet a si mateix amb gent procedent de tot arreu. Crec que el més gran que hem fet a la nostra indústria és esborrar les línies a la sorra i hem de continuar fent-ho".

 

Una gala de gairebé quatre hores, i en què a diferència de l'any passat, no hi ha hagut gaires referències ni crítiques a Donald Trump. La 90 edició dels premis del cinema es recordaran com l'edició en què les minories es van unir per reclamar entrar a formar part de la normalitat.

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsPremis Oscars FeminismeMasclisme Assetjament sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut