L'Hospitalet de Llobregat

Les dones arriben mitja hora més tard a l'hospital després de tenir un infart i registren més mortalitat

Les dones arriben mitja hora més tard a l'hospital després de tenir un infart agut de miocardi i per culpa d'això registren entre un 2% i un 3% més de mortalitat que els homes per aquesta causa, segons han destacat l'investigador de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM) de Barcelona Roberto Elosúa, i el cap de Servei de Cardiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Jaume Figueras. Segons es desprèn de l'estudi, les dones no es dirigeixen immediatament a un centre hospitalari "perquè no reconeixen els símptomes, creuen que és una malaltia més d'homes que de dones i creuen que han d'acabar les seves tasques a casa abans d'anar-se'n".

Actualitzat
"La probabilitat que mori una dona després d'un infart agut de miocardi és més gran que en els homes, a causa que les dones arriben una mitjana de mitja hora més tard a l'hospital. Per això els experts han subratllat que "en aquest tipus de malalt el temps és vida i com més curt pugui ser, millor". "El retard no ho explica tot, però n'explica una part significativa", ha matisat el cap de Servei de Cardiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Jaume Figueras. 

Figueras ha argumentat que el col·lectiu femení mor més també perquè al llarg dels anys "acumula més factors de risc" com ara la hipertensió, la diabetis i l'obesitat, tret del tabaquisme.

Les dones "n'infravaloren els símptomes"

Segons l'estudi realitzat, la població femenina "infravalora" aquesta simptomatologia i "posa la salut dels altres per davant de la seva", ha subratllat Figueras. Tot i això, a Espanya l'infart agut de miocardi és "cinc vegades més freqüent en homes que en dones", ha assegurat Elosúa.

A més a les dones, segons s'ha observat, els costa més identificar aquests símptomes perquè, sovint, se'ls manifesten amb "mal d'esquena", que atribueixen erròniament a un problema de vèrtebres, ha precisat l'especialista en el marc del Congrés Mundial de Cardiologia que es fa aquests dies a Barcelona.

En total, 75.000 persones moren a causa d'un infart a Espanya cada any i només entre 40.000 i 45.000 arriben amb vida al centre hospitalari. La població triga una mitjana de 120 minuts a arribar a l'hospital des de la sospita fins al seu ingrés, han explicat els experts.

En qualsevol cas, s'espera que la proporció de morts home i dona variïn en la pròxima dècada i si bé actualment es calcula que és de cinc homes morts per cada dona en el futur aquesta taxa serà de tres a un, ha destacat Elosúa, qui també ha advertit de l'augment del tabaquisme entre dones.
Anar al contingut