Barcelona

Les cinc escoles afectades pel 25% de castellà apliquen la sentència

Han fet classe d'història o un taller d'expressió en castellà, entre altres opcions

RedaccióActualitzat

Quatre escoles i un institut han començat a aplicar, des d'aquest dilluns, el decret del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga a impartir el 25% de les matèries en castellà a l'aula. La sentència obliga a donar una assignatura més en castellà, a part de la mateixa llengua castellana.

El fet que s'escaigui en l'última setmana de curs, que té un horari més reduït, pot diluir-ne l'aplicació. La Generalitat ha recomanat a les escoles que l'apliquin en matèries que no són lingüístiques, com les matemàtiques.

Per exemple, l'aplicació ha coincidit amb l'últim dia lectiu per als alumnes de quart d'ESO de l'Institut Alba del Vallès. El grup afectat per la sentència ha dedicat tres hores a treballar en castellà el temari d'història que els tocava: la Guerra Civil i el franquisme.

La setmana que ve, el director s'adreçarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per donar a conèixer com estan aplicant la sentència. Una aplicació que podria acabar aquí en el cas d'aquest centre, perquè l'alumne de la família denunciant acaba l'escolarització obligatòria.

També han començat a aplicar la sentència als altres quatre centres afectats. A l'Escola Pia de Sarrià els queden tres dies lectius de curs. A quart de Primària dedicaran gairebé 4 hores d'aquesta setmana a fer, entre altres, un taller d'expressió en castellà, i a P5 -l'altre grup en què s'ha d'aplicar- faran "la hora del cuento" i treballaran vocabulari de l'hort també en aquesta llengua.

Els altres tres centres no han volgut donar detalls sobre com s'aconsegueix el 25% de classes en castellà. De cara al curs que ve, la Conselleria d'Ensenyament confia a poder arribar a un acord amb les cinc famílies denunciants, i recorda que la llei preveu l'atenció individualitzada en castellà, un model que s'aplica des de fa molts anys i que no afecta la resta de la classe.

Els denunciants són famílies de Barcelona, Sabadell, Vilanova i la Geltrú i Sant Fost de Campsentelles.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut