Jerusalem

L'enviat especial dels EUA al Pròxim Orient arriba a Israel per accelerar el procés de pau

George Mitchell és la carta de Barack Obama per aconseguir accelerar el procés de pau. L'enviat especial dels EUA al Pròxim Orient ha arribat a Jerusalem amb la intenció de reunir-se amb totes les parts i instar-los a participar en una reunió a Nova York, on el president nord-americà els proposarà un pla de pau, que inclourà la creació d'un estat palestí. Però precisament els musulmans no volen ni sentir a parlar de cap cimera mentre continuï endavant el projecte de creació d'assentaments de colons jueus a Jerusalem est i a Cisjordània. I justament aquest tema és el que pretén desencallar George Mitchell per tal que la cimera de Nova York es produeixi. Avui es reunirà amb el líder israelià, Shimon Peres, el qual ja ha dit que és favorable a recuperar el procés de pau.

Actualitzat
La primera compareixença de Peres després de sortir de l'hospital ha estat per mostrar-se favorable a reprendre les negociacions. El cap d'estat israelià ha dit que encara queden "moltes diferències" per tonar a la taula de negociacions amb l'Autoritat Nacional Palestina de Mahmud Abbas, però s'ha mostrat confiat que "tot es pot superar". I el que s'hauria de superar és la crisi pels assentaments de colons jueus.

La Casa Blanca està pressionant Israel per tal que abandoni aquesta expansió cap a Jerusalem est i Cisjordània. I Peres ha dit que estan d'acord amb els americans en el fons, però no en la forma. És a dir, que no tenen intenció de cedir. Per això els EUA han decidit que George Mitchell intervingui definitivament per tal d'accelerar les negociacions i desencallar la situació.

Mitchell s'entrevistarà avui amb el líder israelià, i dimarts ho farà amb el líder palestí. Abbas també ha dit que hi ha "urgència" per reprendre les negociacions, un cop se superin les diferències polítiques. Mitchell també visitarà Egipte, el Líban i Jordània, en una cursa diplomàtica a contrarellotge per tal que Barack Obama pugui fer públic el seu pla de pau per al Pròxim Orient durant l'assemblea general de les Nacions Unides. Aquest text es basa en l'establiment d'un estat palestí, l'any 2011, primer a Cisjordània i posteriorment a Gaza.
Anar al contingut