Mapa dels estats on hi ha més d'un 6% d'índex d'atur als EUA (Foto: Reuters)
Mapa dels estats on hi ha més d'un 6% d'índex d'atur als EUA (Foto: Reuters)
Washington

L'atur als Estats Units baixa contra pronòstic al 7,7%, l'índex més baix en quatre anys

Els Estats Units experimenten una davallada en l'índex d'atur que es troba en un 7,7% aquest mes de desembre, la xifra més baixa des del desembre del 2008. El país ha experimentat un increment net de 146.000 llocs de treball i, contra tot pronòstic, l'huracà "Sandy" no ha tingut efectes negatius en l'economia americana.

RedaccióActualitzat
Als Estats Units d'Amèrica, l'índex d'atur d'aquest mes de novembre es troba al 7,7%, una dada força inesperada i la més baixa des del desembre del 2008

Segons ha anunciat el Departament de Treball americà aquest divendres, el país ha vist un increment net de 146.000 llocs de treball, tot i les expectatives de davallada pels efectes de l'huracà "Sandy", que va arribar a Nova York el 29 d'octubre.

Tot i així, aquesta davallada del nombre de parats s'atribueix en part al fet que la gent ha deixat de buscar feina, un factor que, en realitat, debilita l'economia. Experts en economia afirmen que s'esperava que la xifra de gent sense feina es mantingués al 7,9% o pugés fins al 8%, i estava previst que es creessin només uns 90.000 llocs de treball, més de 50.000 menys dels que s'han arribat a crear. En comptes d'això, la situació ha millorat notablement tenint el compte el període de crisis econòmica en què es troba el país de Barack Obama.

Les circumstàncies del país de l'"American Dream" quan Obama va entrar al govern eren molt més crítiques: el gener del 2009 es perdien uns 700.000 llocs de treball al mes. Aquest divendres, la secretaria de Treball, Hilda Solis, ha assegurat que "des de principi d'any hem creat una mitjana de 154.000 llocs de treball en el sector privat cada mes".

Tot i les dades positives pel que fa a l'economia d'aquest mes, Obama té un gran repte al davant, l'anomenat precipici fiscal. Si el Congrés dels Estats Units, on els republicans tenen majoria a la Cambra de Representants, i el president no arriben a un pacte, els americans viuran aviat un període de grans retallades a causa d'aquest precipici fiscal, pel qual s'haurien d'estalviar, de les despeses del govern, 600.000 milions de dòlars. D'aquesta manera, el retorn a la recessió, l'any 2013, seria gairebé inevitable.




Anar al contingut