Deltebre

L'arròs s'encareix un 30% en només un any

Des de principis d'any, l'arròs s'ha sumat a la carrera en l'alça de preus dels cereals. El seu efecte, però, és especialment preocupant perquè es tracta del principal aliment de mitja humanitat, 3.000 milions de persones, i dels països, justament, més pobres. La Xina, l'Índia o Vietnam ja han prohibit exportar part de la seva producció d'arròs per no quedar-se desabastits. Una decisió que ha cooperat, encara més, a l'alça de preus. En un any, el cost d'una tona d'arròs blanc s'ha encarit un 33%. Aquesta situació, però, no és dolenta per tothom. Als productors catalans, de moment, els afavoreix.

Actualitzat

Els agricultors del delta de l'Ebre preparen aquests dies les terres per començar una nova campanya arrossera. Enguany l'encaren amb optimisme. El context internacional farà pujar el preu d'aquest cereal per segon any consecutiu, després d'una llarga temporada de preus estancats i de conreus al límit de la rendibilitat.

Si fa uns anys es parlava d'excedents ara es parla de desaparició dels estocs del cereal i de demanda per damunt de la producció. El 2003 els preus internacionals de l'arròs eren de 125 euros la tona. Les últimes operacions han arribat als 370 euros.

Els arrossaires estan d'enhorabona. No només augmenta el preu del cereal, també el de la closca. Aquest subproducte no tenia valor fins fa poc i ara és molt buscat per fer biocombustible.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut