Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona busca una empresa per matar 65.000 coloms

L'Ajuntament de Barcelona vol acabar amb la problemàtica dels coloms. Busca a concurs públic una empresa per matar-ne 65.000 en dos anys i ofereix pagar 1,80 euros per colom mort. Segons associacions protectores dels animals, aquests diners es malgastaran, sobretot perquè d'aquí a un parell d'anys la població de coloms s'haurà recuperat. Les protectores aposten per construir colomars ecològics a tots els districtes de Barcelona des d'on se'n pugui controlar la natalitat. El gran problema, i en això coincideixen Ajuntament i protectores, són les persones que donen menjar sistemàticament a aquests animals.

Actualitzat
Centenars de coloms s'alimenten cada dia gràcies al menjar que algunes persones els deixen discretament a les places de la ciutat. Com que hi ha aliment, la població creix. L'any 2006 hi havia 256.000 coloms a Barcelona.

Com acabar amb els coloms?

L'Ajuntament captura i mata des l'any 1991 grans quantitats d'aquests animals. Ara mateix s'acaba de posar a concurs públic un contracte per matar 65.000 coloms abans no s'acabi l'any 2011. Una campanya a la qual les entitats de defensa dels animals s'oposen frontalment. "Gastar uns diners en un mètode d'extermini sempre és qüestionable, però si a sobre existeixen alternatives humanitàries molt més racionals i molt més efectives, està injustificat totalment", ha argumentat Carmen Méndez, de l'Associació en Defensa dels Drets dels Animals (ADDA).

Segons un estudi del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que assessora l'Ajuntament, matar coloms no serveix de res si, a més a més, no es redueix l'alimentació i els llocs on aquests ocells fan el niu. Per això l'any passat a Horta-Guinardó i Nou Barris es van fer campanyes públiques per demanar a la gent que no doni menjar als coloms, un mètode que a la ciutat de Basilea, a Suïssa, ha permès reduir un 50% el nombre de coloms.

Des de l'Agència de Salut Pública reconeixen, però, que als altres vuit districtes de Barcelona no hi ha hagut diners per iniciar campanyes semblants.

D'on vénen els coloms?

D'altra banda, en llocs tan emblemàtics com la plaça Catalunya els coloms segueixen atraient els turistes. Una popularitat que es deu, paradoxalment, al mateix Ajuntament. Els coloms de la plaça Catalunya els va introduir un cap de la Guàrdia Urbana l'any 1929 amb motiu de l'Exposició Universal.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut