L'ajuda arriba en comptagotes a la zona zero del terratrèmol del Marroc, tres dies després

Creixen les crítiques a l'executiu marroquí per la falta dels materials d'assistència més bàsics per atendre els supervivents

RedaccióActualitzat

Ja són 2.862 les persones que han mort i més de 2.500 que han resultat ferides pel terratrèmol de fa tres dies al Marroc, però el nombre podria augmentar a mesura que els equips de salvament comencin a arribar als pobles que han quedat aïllats.

Les tasques de rescat tot just s'han començat a reforçar amb equips vinguts de l'estranger, que el govern marroquí autoritza amb comptagotes, com denuncien amb insistència les ONG internacionals.

Hi ha pobles sencers que encara no han rebut cap tipus d'ajuda. Ho han pogut comprovar els equips de TV3 que han arribat molt a prop de l'epicentre, on gairebé tot està destruït.

Concretament a Talat N'Yaaqoub, un poble d'uns 10.000 habitants, molt a prop de l'epicentre i a uns 1.200 metres d'altura, que ha quedat arrasat. Totes les edificacions estan afectades i hi ha molta gent dormint al ras o en tendes habilitades a correcuita.

Aquest dilluns, al poble hi arribava un grup de supervivents d'Ighil --l'epicentre del terratrèmol-- que s'havien organitzat per recórrer 17 quilòmetres amb un camionet i intentar aconseguir l'assistència mèdica encara inexistent a la zona zero. Aquesta és la crònica que ho recull.


Desplaçaments molt complicats

La gestió de l'administració marroquina està rebent cada cop més crítiques per part de la població, que es queixa de la falta de materials bàsics com ara mantes, tendes o, sobretot, aigua potable.

En el trajecte de tres hores entre Marràqueix i Armed, un poble a més de 1.900 metres d'altitud, un altre equip de TV3 ha pogut comprovar com encara són moltes les pedres que obstaculitzen el pas i, en alguns trams, hi treballa maquinària pesant treballant per mirar d'arreglar-ho.

Les carreteres s'han omplert de vehicles que volen portar ajuda a les poblacions més afectades (REUTERS/Hannah McKay)

Malgrat tot, aquest camí l'emprenen molts vehicles particulars que intenten portar ajuda als afectats, el menjar, aigua i altres materials que l'administració encara no ha estat capaç de fer arribar a la zona.

Un material que es fa imprescindible tenint en compte que la població no es fia de la natura i continua dormint al ras, des d'on esperen l'ajuda i reben amb angoixa les notícies sobre l'escàs avanç dels rescats.


El material de construcció juga en contra dels atrapats

Les possibilitats de trobar gent amb vida sota la runa als pobles més afectats són molt remotes, més si es té en compte que el material amb què estan fabricades les cases és molt fràgil.

Es tracta de pedra i fang, que tenen dos problemes: un, que no resisteixen la força de les sacsejades, i l'altre, que en enfonsar-se formen una polseguera que fa molt complicat que s'hi formi una cambra d'aire on respirar, si algú hi ha quedat atrapat.

La tova i les pedres van enfonsar-se fàcilment amb la forta sacsejada (REUTERS/Nacho Doce)
ARXIVAT A:
Marroc
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut