Un usuari amb l'aplicació d'Uber al mòbil (Reuters)
Uber tornarà a funcionar a Barcelona (Reuters)
Luxemburg

Primer revés a Uber: l'advocat de la UE l'equipara als taxistes

Tot i que el dictamen no és definitiu, les sentències de la justícia europea solen seguir les recomanacions del seu advocat general

RedaccióActualitzat

Revés de la justícia europea a Uber. L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictaminat que la plataforma Uber, tot i ser "un concepte innovador", és un servei de transport a qui se li pot exigir llicència -com als taxistes- i altres autoritzacions per donar servei als estats membres.

Es tracta d'un dictamen preliminar sobre la situació legal del servei a la Unió Europea que havia de decidir si el considerava una empresa de transport de passatgers o una plataforma digital.

♦ La gent és el negoci

Segons el seu examen, Uber "no compleix cap" dels requisits per ser considerat un servei de la societat de la informació. Considera que ni el servei principal s'ofereix en línia, ni la part del negoci via electrònica és econòmicament independent.

La sentència es dictarà més endavant

Les opinions de l'advocat general no són vinculants per al tribunal europeu, que dictarà sentència més endavant, però en la majoria dels casos coincideixen en el dictamen final.

♦ Uber diu a TV3 que renuncia als conductors particulars per treballar legalment a Barcelona

El tribunal, amb seu a Luxemburg, examina la denúncia que va posar fa tres anys el col·lectiu de taxistes Élite, de Barcelona, en lluita permanent contra Uber, a qui consideren competència deslleial.

 

El 2014 el col·lectiu de taxistes va denunciar Uber a Espanya en considerar que no tenia dret a donar el servei "UberPop", que posava en contacte conductors no professionals amb passatgers, perquè ni la tecnologia ni els conductors tenien la llicència o les autoritzacions que exigeix la llei per exercir de taxista.

La decisió serà determinant no només per a Uber, sinó per a tot el sector de l'economia col·laborativa, ja que serà la primera vegada que la UE prengui una decisió formal sobre el tema.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut