Un instant de la jornada que ha acollit la Unitat de Trastorns Cognitius de l'Hospital Santa Maria de Lleida el 21 de setembre del 2016, amb mo…
Un instant de la jornada que ha acollit la Unitat de Trastorns Cognitius de l'Hospital Santa Maria de Lleida el 21 de setembre del 2016, amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer. (Horitzontal)

La Unitat de Trastorns Cognitius del Santa Maria de Lleida diagnostica cada any uns 400 nous malalts d'Alzheimer

Actualitzat

ACN Lleida.-La Unitat de Trastorns Cognitius (UTC) de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, gestionat per l'empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), atén actualment uns 2.500 pacients d'Alzheimer crònics i diagnostica anualment uns 400 nous malalts. Les dades s'han donat a conèixer en el marc de la jornada 'El valor del cuidador', que ha acollit aquest dimecres la Unitat per commemorar el Dia Mundial de l'Alzheimer. En aquest sentit, el neuròleg i coordinador de la UTC de Lleida, el Dr. Gerard Piñol, ha volgut fer un reconeixement a la figura del cuidador de malalt d'Alzheimer, "una persona clau en aquesta malaltia, que comporta una càrrega molt esgotadora", segons ha remarcat. La jornada ha finalitzat amb una taula rodona amb associacions, entitats i fundacions implicades en el maneig de pacients amb aquesta malaltia i els seus cuidadors.

Piñol ha explicat que per a una millor evolució del pacient "és necessari que el cuidador entengui la malaltia i sàpiga què passarà", i per aconseguir això, "el primer que fem és, abans de veure el pacient, la treballadora social del centre atén el cuidador per saber la situació familiar i tot allò que pensem que en un futur ens pot ajudar o dificultar en l'atenció al pacient".A partir d'aquí, si es confirma el diagnòstic, la Unitat ofereix un curs de formació per als cuidadors de dos mesos de durada. A més, un cop al mes es fan xerrades de difusió de la malaltia adreçades tant a cuidadors com a la població general. Un altre servei que ofereix la UTC és el Grup d'Ajuda Mútua (GAM) on cada quinze dies es reuneixen els cuidadors que ho desitgen, guiats per dos cuidadors experts que ja van passar la malaltia cuidant d'un familiar. Aquestes trobades del GAM serveixen per a compartir experiències i trobar solucions als problemes del dia a dia que els cuidadors han de fer front, segons ha dit el coordinador de la Unitat.Durant la jornada s'ha projectat un vídeo explicatiu on cada professional de la Unitat de Trastorns Cognitius explica la seva aportació i com ajuden a pacients i família en la malaltia. Seguidament, els professionals de la UTC han explicat els programes d'atenció als cuidadors que des del centre es duen a terme i s'han posat en comú diverses experiències de persones que exerceixen com a cuidadors de malalts d'Alzheimer. La jornada ha finalitzat amb una taula rodona amb associacions, entitats i fundacions implicades en el maneig de pacients amb la malaltia d'Alzheimer i els seus cuidadors.Altrament, durant tot el dia, al vestíbul de l'Hospital Universitari Santa Maria s'ha instal·lat un mural per recollir "el record que mai voldries oblidar", on els usuaris del centre poden participar i deixar escrita la seva frase.

Anar al contingut