La regla cada vegada arriba abans

L'InfoK ha dedicat el programa d'aquest dimarts a la menstruació, que es calcula que una dona pot arribar a tenir més de 300 cops al llarg de la seva vida

InfoKActualitzat

La regla, normalment, ve entre els 9 i els 15 anys. Un estudi que s'acaba de publicar revela, però, que cada vegada arriba abans. Fa cent anys, la regla venia, de mitjana, als 15. Fa 15 anys, venia als 13 i mig. I ara, la mitjana són els 12 i mig. No se sap ben bé per què passa això. Els experts ho estan investigant. Segurament té a veure amb l'alimentació.

L'InfoK d'aquest dimarts ha estat dedicat a la regla. Un equip del programa ha parlat amb la doctora Carme Valls, pediatra de l'Hospital de nens de Barcelona, perquè respongui alguns d'aquests dubtes.

 

 

Una qüestió molt important és que ni les compreses ni els tampons no s'han de tirar mai al vàter. No és ecològic i, a més a més, l'embussaríem. A part de compreses i tampons, hi ha altres mètodes que serveixen per quan les noies tenen la regla, però els metges no les aconsellen fins que no siguin més grans.

La regla ve un cop al mes i, al llarg de tota la vida es calcula que una dona l'haurà tingut més de 300 cops.

En Miquel Piris, amb un dels seus Piriscopis, ha explicat què és la regla i per què serveix.

 

 

Tenir la regla és ben normal, però no és un tema que formi part de les converses habitualment. Per saber de quina manera es viu aquesta situació entre els joves, un equip ha anat a parlar-ne amb els estudiants d'un institut d'Olot.

 

 

Actualment, al nostre país, ja no és cap problema parlar de la regla, però no sempre ha estat així. Fa un segle tenir la regla es portava gairebé en secret. I es deia, per exemple, que amb la regla no es podien tocar les plantes o fer allioli.

Supersticions i mites com aquests encara es mantenen a molts llocs del món. A Àfrica, per exemple, una de cada 10 nenes no va a escola quan té la regla. A l'Índia, els prohibeixen entrar a la cuina o tocar el menjar. A l'Afganistan, les noies amb la regla no es poden dutxar. A l'Iran, gairebé la meitat de la gent creu que tenir la regla és una malaltia. I a la Xina, parlar-ne no està gens ben vist.

 

 

També el món de les noves tecnologies ha fet servir les seves eines per parlar de la regla i trencar molts tabús. Dues estudiants dels Estats Units han creat un videojoc amb l'objectiu que nois i noies perdin la por a parlar de la menstruació. També hi ha un joc de taula amb la regla com a temàtica i no fa gaire que una ONG australiana proposava un concurs per triar l'emoticona de la regla, i fer més fàcil i còmode parlar-ne pel mòbil.

 

 

Per acabar, l'InfoK recomana un llibre adreçat a tothom qui vulgui ampliar informació sobre la regla. Es tracta de "La Mia es fa gran", escrit per la doctora Mònica Peitx. El llibre explica com canvia el cos quan s'acosta el moment de la regla, què hem de fer quan ens arriba i què significa tot plegat. Té il·lustracions de la Cristina Losantos i està publicat per l'Editorial Joventut.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut