Manifestació a Washington per la mort de George Floyd
Manifestació a Washington per la mort de George Floyd

La protesta contra el racisme per la mort de George Floyd es fa global

El món protesta contra el racisme i la mort de George Floyd, el 25 de maig, a mans d'un policia de Minneapolis

RedaccióActualitzat

Milers de persones han tornat a sortir al carrer aquest dissabte a diferents ciutats europees i asiàtiques manifestant-se en suport de les protestes que des de fa dies es convoquen als Estats Units contra la brutalitat policial i contra el racisme.

D'una punta a l'altra del món la mort de George Floyd a mans de la policia de Minneapolis, el 25 de maig, continua mobilitzant la gent.

 

La protesta més gran a Washington per Floyd

Els Estats Units han estat un cop més l'epicentre de les protestes, amb actes de punta a punta del país, a les principals ciutats i també en poblacions petites.

Aquest dissabte, a Washington s'hi han aplegat fins a 12 manifestacions simultànies en diferents zones de la ciutat. Ha estat la protesta més gran per la mort de George Floyd després de 12 dies de mobilitzacions.

Els ciutadans han sortit en tromba als carrers inundant durant hores les avingudes de la capital. Els manifestants s'han reunit de forma pacífica prop del Capitoli, el memorial de Lincoln Memorial i als afores de Lafayette Park, a prop de la Casa Blanca, rebatejat ara com a Black Lives Matter Plaça. 

La gran novetat d'aquests dies és la presència massiva de blancs defensant els drets dels negres. El repte ara és que d'aquesta mobilització surtin canvis legislatius i normatius que reformin la policia i redueixin les desigualats racials. Esperen que tot això s'acabi concretant en un canvi social important al país, com el que reclamava Martin Luther King fa més de 50 anys.  

 

Els manifestants van ocupar les principals avingudes de Washington durant hores (REUTERS/Leah Millis)
 
Cossos estesos a terra a Washington per denunciar la mort de Floyd (REUTERS/Joey Roulette)

 

També ciutats com Nova York, San Francisco, Chicago i Los Angeles van sumar-se a les protestes contra el racisme i per la mort de Floyd. 

Massa noms
"Massa noms", un manifestant porta un cartell amb el nom dels ciutadans negres morts a mans de policies (REUTERS/Jeenah Moon)

 


Protesta Black Lives Matter a Nova York (REUTERS/Jeenah Moon)

 

A San Francisco la manifestació va tallar durant una estona el Golden Gate Bridge (REUTERS/Kate Munsch)


 

Londres surt al carrer contra el racisme

Inspirades pel moviment Black Lives Matter, a Londres milers de persones s'han concentrat davant del Parlament per denunciar una vegada més l'actuació de la policia nord-americana.

 

Londres
Londres

 

Un racisme que la comunitat negra i altres minories no només pateixen als Estats Units sinó, com han declarat els manifestants, a molts altres llocs del món.

La ministra de l'Interior, Priti Patel, ha instat la gent a no protestar per la pandèmia que s'està vivint:

"Entenc completament les opinions de la gent i el seu desig del dret a la protesta, però estem en una pandèmia de salut a tot el Regne Unit. Jo diria a aquells que volen protestar, si us plau, no."

 

 

Manifestació emotiva a Londres per la mort de George Floy a mans d'un policia
Manifestació emotiva a Londres per la mort de George Floyd a mans d'un policia (REUTERS/Henry Nicholls)

 

França desafia el coronavirus i protesta

També a França s'hi han fet manifestacions a diverses ciutats, tot i que les autoritats, com en el cas de París, havien prohibit les concentracions per les mesures contra el coronavirus.

A la capital francesa els organitzadors havien cridat a manifestar-se davant l'ambaixada nord-americana, a la plaça de la Concòrdia, però un fort desplegament policial ho ha impedit. Els participants en la protesta, la majoria joves, s'han concentrat, finalment, a uns centenars de metres de l'ambaixada.

 

Durant l'acte s'ha homenatjat George Floyd i s'ha denunciat el racisme institucional que, segons els manifestants, també impera a França.

15.000 manifestants a Berlín

Aquesta onada humana també s'ha deixat sentir a Alemanya, amb mobilitzacions a diverses ciutats com Berlín, on 15.000 persones s'han concentrat en silenci a Alexanderplatz en memòria de George Floyd. La policia ha respost amb gas pebre a la ciutat d'Hamburg, on s'ha arribat als 14.000 concentrats.

 

A l'altra banda del món també es protesta

Les protestes globals i contundents que reflecteixen la indignació pel tracte policial a les minories ètniques ja havien començat aquest matí a l'altra banda del món.

 

Melbourne
Melbourne

 

A Brisbane, la policia estima que 10.000 persones s'han unit a una protesta pacífica, amb cartells amb el lema "Black Lives Matter". Molts anaven embolicats amb banderes indígenes i han demanat que s'acabi el maltractament dels aborígens per part de la policia.

 

El mateix ha passat a Sydney, on diversos milers de persones han marxat enmig de la forta presència policial.

A Tòquio, a Seül i a Bangkok, els manifestants també han sortit al carrer en suport del moviment Black Lives Matter.

 

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau
El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau

 

 

 

Justin Trudeau amb un genoll a terra

I aquest divendres, a Ottawa, el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, va voler unir-se, amb un genoll a terra, a tots aquells que van sortir al carrer per denunciar el racisme i la violència policial. 8 minuts i 46 segons, el temps que va durar la súplica de George Floyd dient que no podia respirar amb el genoll d'un policia blanc al coll.

ARXIVAT A:
Racisme
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut