Ottawa

Trudeau s'agenolla en les manifestacions per la mort de George Floyd al Canadà

El primer ministre canadenc admet que també hi ha "discriminació sistemàtica" contra persones de raça negra i altres minories racials al seu país

Actualitzat

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, s'ha unit a una de les moltes manifestacions que s'han fet al país contra el racisme. Trudeau, amb màscara negra i envoltat de guardaespatlles, va aparèixer per sorpresa a la concentració que es feia aquest divendres davant del Parlament canadenc, a Ottawa.

El primer ministre es va agenollar al costat d'altres manifestants, un gest que es fa servir per protestar contra la brutalitat policial i contra la manera en què va morir ofegat George Floyd el 25 de maig passat a Minneapolis, als Estats Units.

Els manifestants van fer 9 minuts de silenci, el temps que l'agent de policia va pressionar amb el genoll el coll de Floyd fins a la mort, Trudeau, que no va parlar, va posar el genoll a terra i va acotar el cap en senyal de respecte.

Després, quan els manifestats van començar el recorregut, el primer ministre canadenc va marxar.

El Canadà es va manifestar aquest divendres contra el racisme i la mort de George Floyd als EUA (Reuters/Blair Gable)

Sota el lema "Black lives matter" ("Les vides dels negres importen") van recórrer els carrers de la capital fins al davant de l'ambaixada dels Estats Units.

Hores abans, en la roda de premsa diària, Trudeau va aplaudir les manifestacions pacífiques contra les pràctiques discriminatòries i la brutalitat policial, convocades arreu del país.

Fa tres dies Trudeau ja va respondre amb el silenci a l'actitud del president nord-americà Donald Trump davant les manifestacions per la mort de George Floyd.

En els últims dies Trudeau ha admès que al Canadà existeix la "discriminació sistemàtica" contra persones de raça negra i altres minories racials.

Protestes per la mort de George Floyd davant l'ambaixada dels Estats Units a Ottawa, al Canadà (Reuters/Blair Gable)


La policia de Toronto, amb el genoll a terra

En les manifestacions de Toronto, el cap de la policia de la ciutat, Mark Sauders, el primer cap de policia negre de la ciutat, també va posar el genoll a terra.

Algunes pancartes -i fins i tot mascaretes- recordaven com va morir Floyd amb la frase "I can't breathe" ("No puc respirar"), la frase que repetia Floyd abans de morir ofegat.

El cap de policia Sauders ha donat suport a "les manifestacions pacífiques" i fa una crida a "estar units per aconseguir el canvi".

 

"El meu comandament i jo hem participat en les manifestacions d'avui i hem posat el genoll a terra. Us hem vist i escoltat. La Policia de Toronto dona tot el suport a les protestes pacífiques i segures d'aquest cap de setmana i de sempre. Hem d'estar tots units en això per fer  un canvi."

Mascaretes amb la frase "I can't breathe" ("No puc respirar"), el que deia George Floyd abans de morir (Reuters/Blair Gable)

 

Al Canadà, també

Malgrat les paraules de Saunders, i tal com ha admès el primer ministreTrudeau, al Canadà la policia també actua de forma racista amb brutalitat contra les minories ètniques, i fins i tot registra alguns casos de mort.

L'últim, el 27 de maig passat quan una dona negra, Regis Korchinski-Paquet, de 29 anys, va morir en caure de 24 pisos quan els agents de policia eren a casa seva.

La família qüestiona l'actuació policial, mentre que el departament d'assumptes interns del cos ho està investigant.

Però un dels casos més coneguts al país, i que va provocar manifestacions de repulsa, va passar el 2013, quan un jove d'origen sirià de 18 anys, Sammy Yatim, va ser tirotejat per l'agent de policia James Forcillo en un tramvia. Yatim anava borratxo i duia una navalla quan es va encarar amb l'agent, que li va disparar tres trets. Un cop a terra i amb la columna vertebrar fracturada, el va rematar amb 5 trets més. Els fets van ser enregistrats pels vianants.

Fins fa poc temps, la policia de Toronto practicava el "carding", aturar vianants per demanar-los informació i documentació sense motiu aparent, majoritàriament a persones de raça negra.

Una investigacio del diari Toronto Star va revelar que, entre el 2003 i el 2013, les persones negres sense historial criminal tenien tres vegades més possibilitats de ser arrestades per la policia per dur petites quantitats de marihuana que les blanques.

 

ARXIVAT A:
George FloydRacisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut