Saragossa

La policia impedeix un acte reivindicatiu pels rius a l'Expo de Saragossa

L'Expo de Saragossa ha viscut una escena paradoxal. La fira, que té com a motiu principal l'aigua, ha estat la protagonista del Big Jump, el gran salt, que s'ha fet a molts rius europeus per demanar la recuperació del seu medi ambient i vetllar per la qualitat de les aigües. A la capital aragonesa, alguns banyistes volien accedir a l'Ebre però la policia els ho ha impedit. Mentre duri l'Expo no està permès banyar-se al riu si no és passant per taquilla i accedint a la platja artificial de la fira. Al final ha hagut d'intervenir la policia, que ha impedit el bany. A Catalunya si que s'han pogut banyar, però s'ha evidenciat el mal estat de les conques.

Actualitzat
Mullar-se, literalment, pels rius d'Europa. En això consisteix el Big Jump, el gran salt, que s'ha fet a molts rius europeus per demanar la recuperació del seu medi ambient i vetllar per la qualitat de les aigües. Els participants demanen el manteniment dels cabals ecològics i protesten pels nivells de contaminació de l'aigua.

Saragossa també ha tingut el seu Big Jump. Si més no així estava planificat: una remullada a l'Ebre per reivindicar aquest riu com un espai ciutadà a recuperar. Haurà de ser quan s'acabi l'Expo de l'aigua, perquè mentre duri no està permès banyar-se al riu, encara que l'acte es feia a gran distancia del recinte firal. De fet, els organitzadors havien rebut permís de la delegació del govern per celebrar l'acte, però no per remullar-se al riu. Els banyistes han pogut mullar-se els peus però de seguida ha vingut la policia per avortar la reivindicació. Tot plegat una paradoxa: està permès banyar-se al riu, però només passant per taquilla per accedir a la platja artifical de l'Expo.

Tot i això, s'ha creat un espai de debat alternatiu, on un nombrós ventall de col·lectius i moviments socials han presentat els seus programes per una Nova Cultura de l'Aigua, basats en principis de sostenibilitat, equitat y participació ciutadana. En el Fòrum s'han homenatjat, també, persones que estan implicades en aquesta lluita i les víctimes de polítiques hidràuliques com embassaments o transvasaments, obres que no han tingut en compte els costos humans que poden suposar.

Els rius catalans es mullen per l'aigua

A Catalunya, uns quants valents s'han mullat pels rius. Ho han fet a 16 trams de rius -Ter, Segre, Llobregat, Gaià, Noguera Pallaressa, Besòs i al riu Francolí. La majoria d'aquests llocs no són aptes per al bany. Segons els organitzadors "és el símptoma d'un problema que no és fàcil de solucionar".

Aquesta iniciativa s'emmarca en el Big Jump i la campanya "Mulla't pels rius" de la Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua (XNCA). Es tracta d'una convoicatoria estrenada el 2005 que es viu a nivell europeu. L'objectiu és aconseguir recuperar el medi ambient dels rius i conscienciar sobre la pèrdua que suposa la contaminació en les conques.
Anar al contingut