Perpinyà

La nova macroregió que engloba la Catalunya Nord es dirà Occitània

El Consell d'Estat francès evita incloure la referència "País Català" que demanava el territori i situa la seu administrativa a Tolosa de Llenguadoc

RedaccióActualitzat

El Consell d'Estat francès ha triat definitivament Occitània com a nom per a la macroregió que engloba la Catalunya Nord. Tindrà com a capital Tolosa de Llenguadoc. Occitània neix de la fusió de les antigues regions del Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus.

Queda descartat, doncs, afegir-hi el nom de "País Català", com reclamaven diverses associacions procatalanes. Aquesta aposta ha anat guanyant força al voltant de Perpinyà. Allà ha nascut la plataforma Oui au Pays Catalan (Sí al País Català) i diversos alcaldes han posat cartells amb la denominació a l'entrada dels seus municipis.

L'acte amb què els partidaris del "País Català" van fer sentir la seva força es va fer el passat 10 de setembre a Perpinyà. Unes 10.000 persones es van manifestar per reclamar a l'Estat francès que se'ls escoltés i es van oposar al nom escollit pel consell regional perquè obviava la identitat, la llengua i la cultura catalanes.

El comitè que representa el moviment Oui au Pays Catalan ja ha anunciat que prepara una "resposta vigorosa". La plataforma critica que l'estat francès vol fer desaparèixer "el nostre territori" i ja avancen que a mitjans d'octubre es constituiran en una nova força política. Un partit que s'obrirà "als ciutadans favorables a l'afirmació d'un projecte regional català dins el marc de la república francesa".

La nova macroregió és conseqüència del nou mapa territorial de França, que redueix les 22 regions metropolitanes a 13.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut