Elisabet Cuyàs, Sara Verdura i Javier Menéndez, de l'ICO-IDIBGI
Elisabet Cuyàs, Sara Verdura i Javier Menéndez, de l'ICO-IDIBGI

La metformina, fàrmac antidiabètic, podria retardar malalties lligades a l'envelliment

Xavier DuranActualitzat

Un fàrmac utilitzat per tractar la diabetis, la metformina, podria retardar l'aparició de malalties associades amb l'envelliment, incloent-hi el càncer. Això pot obrir noves vies per prevenir malalties cròniques tot regulant directament la maquinària molecular de l'envelliment.

Ho revela un estudi liderat per Javier A. Menéndez, de l'Institut Català d'Oncologia-IDIBGI a Girona. Els resultats es publiquen a la revista "Aging Cell".

La metformina s'utilitza des de fa més de 60 anys per al tractament de la diabetis tipus II. Diversos estudis també han vinculat el seu ús a un risc més baix de tenir malalties cròniques associades a l'envelliment, com ara les cardiovasculars, les neurodegeneratives i el càncer. Tot i així, no s'han pogut establir els mecanismes pels quals la metformina causa aquests efectes.

Per esbrinar-ho, els investigadors van buscar possibles dianes sobre les quals actués la metformina. Es tractava de trobar una molècula a la qual es pogués unir el fàrmac per desencadenar els seus efectes. És una cosa semblant a buscar possibles panys on pogués encaixar la clau -la metformina- i obrir la porta.

I per això van comptar amb la col·laboració de l'empresa barcelonina Mind the Byte, especialitzada en el disseny computacional de fàrmacs. Amb l'ús de tecnologies informàtiques basades en la intel·ligència artificial i amb la gran base de dades de l'empresa –més de 1.300.000 compostos químics i més de 9.000 cavitats de proteïnes– van descobrir 41 noves possibles dianes, 41 panys on fer servir la clau.

Aquest pas era molt important, perquè limitava el nombre de proves que calia fer al laboratori i permetia centrar-se en compostos concrets. Així s'estalviaven temps i diners.

La diana, descoberta

Finalment, es van centrar en una d'aquestes dianes, un enzim anomenat KDM6A/UTX, que participa activament en els processos d'envelliment. Es tracta d'un procés complex en què l'enzim bloqueja un canvi en l'ADN que protegeix les nostres cèl·lules, tant d'envellir com de desenvolupar processos malignes.

Concentrats en aquest enzim, es van fer proves de laboratori amb línies cel·lulars d'individus amb síndromes d'envelliment accelerat i amb mostres de teixits procedents d'animals i de pacients amb càncer tractats amb dosis terapèutiques de metformina. Els resultats van mostrar que la metformina bloqueja l'enzim KDM6A/UTX.

Hi ha un animal, la rata talp nua, que està protegit contra els tumors malignes. I això es deu a un mecanisme semblant al que l'enzim KDM6A/UTX bloqueja. Per això, afirmen, és possible que la metformina previngui les malalties relacionades amb l'edat perquè interfereixi directament en la maquinària molecular de l'envelliment.

Un gran estudi sobre metformina i envelliment

La metformina ha despertat l'interès de la comunitat científica pel seu possible paper contra l'envelliment. Així, començarà un gran estudi en humans anomenat Targeting Aging with Metformin (TAME), amb una mostra de més de 3.000 persones de 65 a 79 anys. Si els resultats són positius, s'aplanarà el camí per desenvolupar nous tractaments.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut