El Caire

La Lliga Àrab arracona Síria fins que no aturi la violència i obre la porta a l'oposició

La Lliga Àrab ha suspès Síria com a estat membre i demana a tots els països que l'integren que retirin de Damasc els seus representats i diplomàtics. La mesura, que es mantindrà almenys fins que Bashar al-Assad compleixi el pla de la Lliga per acabar amb la repressió, l'han adoptat els ministres d'Exteriors dels països membres en una reunió extraordinària al Caire. També han aprovat que s'imposin sancions polítiques i econòmiques i reunir-se amb l'oposició siriana i acordar un projecte de transició per al país. La suspensió de la Lliga Àrab pot obrir les portes a una condemna de l'ONU. Damasc ja ha reaccionat i ha alertat que la decisió és il·legal.

Actualitzat
La decisió dels ministres d'Exteriors àrabs de deixar de banda Síria fins que no s'aturi la violència no ha estat ben rebuda a Damasc. Denuncien que viola la carta de l'organització i que una decisió com aquesta l'haurien d'haver pres per consens els líders àrabs i no, com ha passat, amb dos vots en contra i en una cita en què s'han trobat els titulars d'Exteriors dels països membres.

En declaracions a la televisió estatal, un portaveu del règim ha assegurat que la suspensió de Síria demostra que la Lliga està seguint els dictats d'Occident i Amèrica. Des de Washington s'ha donat la benvinguda a la fermesa dels països àrabs.

La seu de la Lliga Àrab, en plena plaça Tahrir del Caire, bullia entre defensors i opositors d'aquestes mesures sense precedents contra un país membre. Al final han respost a les demandes tant de l'oposició siriana com d'organitzacions humanitàries, com Human Rights Watch, per frenar la repressió del règim contra els opositors, que ja ha fet 3.500 morts des del març.

La decisió pressiona una mica més el líder siri, a qui han reiterat la petició que aturi la violència. Damasc va amagar d'acceptar aquestes condicions fa unes setmanes, però la matança continua cada dia. De fet, s'ha incrementat des d'aquell engany amb uns 300 cadàvers més.








VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut