ANÀLISI

La història dels videojocs catalans s'està escrivint ara

Empreses que arriben als 200 treballadors, multinacionals interessades en Barcelona, jocs amb reconeixement internacional, diversos màsters i un grau universitari.

Actualitzat
Divendres passat, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, visitava la filial barcelonina d'una empresa cultural que crearà més de 200 llocs de treball en un any, King.com. Dic cultural perquè els videojocs són, des de fa temps, seguits estratègicament per l'Institut Català de les Empreses Culturals.

"Si en un minut no hem aconseguit que s'entengui com funciona, hem fracassat", diu una màxima de la companyia. I amb idees com aquesta han aconseguit ser líders mundials en mòbils i tauletes, i generar un bilió de partides al dia, més tràfic a internet que Wikipedia. Tot i que el seu gran èxit és Candy Crush Saga, el primer títol desenvolupat exclusivament a Barcelona és Papa Pear Saga, que a més compta amb banda sonora del Taller de Músics de la ciutat.
 
Al capdavant de l'oficina barcelonina de King hi ha en Manel Sort, targarí que va ser escollit per dirigir aquesta seu al sud d'Europa després de passar uns quants anys al Regne Unit. És important destacar que el discurs d'en Manel va més enllà de la tecnologia i la jugabilitat. Potser per això van ser escollits com la segona empresa més ben valorada per treballar-hi a tot l'estat. "No pots preveure l'èxit d'un producte creatiu. Quan tens molta experiència i ets molt bo, n'encertes un de cada cinc", li he sentit a dir.

Xavier Trias visitant King Barcelona
L'alcalde Xavier Trias visitant l'ampliació de les oficines de King.

Multinacional que compra un estudi barceloní
 
Ahir es feia públic que Ubisoft ha comprat l'estudi barceloní de l'empresa Digital Chocolate, especialitzada en jocs per a mòbil i amb seus en diversos països. Els 47 treballadors passen a mans del gegant amb propietats intel·lectuals reconegudes i milionàries, com ara Prince of Persia o Rayman.
 
Digital Chocolate Barcelona és el resultat que el fundador d'Electronic Arts, Trip Hawkins, es fixés anys enrere en Microjocs, estudi creat per en Gerard Fernández, que poden presumir d'haver desenvolupat el primer títol a l'estat que va arribar al número 1 d'AppStore, Tower Bloxx.
 

Tower Bloxx, el primer videojoc de l'Estat en arribat al nº1 d'AppStore.

Productes amb reconeixement internacional
 
Nihilumbra és el primer títol de quatre estudiants d'un dels màsters de les universitats catalanes, que en acabar-lo van crear l'empresa Beautifun Games. En un any, el projecte va ser destacat per Apple entre els millors de 2012, i va obtenir un 8.6 al portal especialitzat Metacritic.

El cas d'Invizmials, de Novarama, vinculada també a un dels màsters, ja fa anys que recull èxits amb Sony, i és un dels jocs més reconeguts de la consola Sony PSP, i compta ja amb diverses continuacions.
 

Nihilumbra, destacat per Apple com un dels millors jocs del 2012.

La història dels videojocs catalans
 
A aquests casos d'èxcel·lència, cal sumar-hi títols, estudis i productes de tota mena, naturalment. Però el fet és que la història dels videojocs catalans s'està escrivint ara. Podem considerar com a punt d'inflexió la creació l'any 2008 de Social Point, fundada també per dos estudiants de màster, i que actualment ocupa tres plantes d'un dels edificis del districte 22@. L'onada creixent defineix Barcelona com a focus d'atenció del videojoc, i particularment en el segment dels jocs socials, amb èxits contrastats creats íntegrament aquí, i empreses amb interès per part dels inversors.
 
El vessant formatiu també està fent la seva feina i ofereix des de Cicles Formatius fins a diversos màsters universitaris, i destaca que aquest curs ha començat el primer Grau en videojocs en una universitat catalana.
 
A més de les òptiques com a motor econòmic i tecnològic, val la pena no perdre de vista el cultural, ja que tot i que els reptes són diversos i la velocitat de vertigen, amb el temps ens preguntarem de quina manera es van vehicular aquestes expressions artístiques i influents amb la nostra cultura. I per implicació directa, amb la nostra llengua.
Anar al contingut