El Congrés dels Diputats
El Congrés dels Diputats (Europa Press/Alberto Ortega)

La Constitució esborra la paraula "disminuït", en el primer canvi en tretze anys

La reforma de l'article 49, que ara es refereix a "persones amb discapacitat", va aprovar-se al Congrés amb el vot de tots els partits, excepte els d'extrema dreta

Ja ha entrat en vigor la reforma que esborra el terme "disminuïts" de la Constitució espanyola. A partir d'ara, l'article 49 passa a fer servir la forma "persones amb discapacitat".

Es tanca així un periple obert fa sis anys i que es va encaminar el gener passat amb l'aprovació del canvi de la Carta Magna al Congrés. Tots els partits, excepte Vox, van votar a favor d'una reivindicació històrica del col·lectiu.

Després de rebre el vistiplau definitiu del Senat, el canvi s'ha publicat al BOE aquest dissabte.

Es tracta del tercer canvi de la Constitució en la seva història. Feia tretze anys que no es tocava, des de la reforma que va modificar l'article 135. En el context de la crisi, s'hi va introduir el concepte d'estabilitat pressupostària.

El canvi anterior, que es va fer el 1992, va servir per adaptar la Carta Magna a una exigència de la Unió Europea. Es va introduir el dret al sufragi passiu dels ciutadans d'altres països membres a les municipals. És a dir, que ciutadans estrangers que viuen aquí es puguin presentar a un càrrec públic en aquestes eleccions.

Què diu, ara, l'article?

Anteriorment, l'article 49 estava redactat així: "Els poders públics realitzaran una política de previsió, tractament, rehabilitació i integració dels disminuïts físics, sensorials i psíquics, als quals prestaran l'atenció especialitzada que requereixin i els empararan especialment en el gaudi dels drets que aquest Títol atorga a tots els ciutadans".

Amb la reforma, es canvia la redacció i es recull que "les persones amb discapacitat són titulars dels drets i deures previstos en aquest Títol en condicions de llibertat i igualtat real i efectiva, sense que es pugui produir discriminació".

Periple de sis anys

El 2018 va haver-hi un primer intent de reforma, que va comptar amb el suport en comissió de tots els grups parlamentaris que tenien representació al Congrés en aquell moment, però la convocatòria d'eleccions el 2019 va aturar-ne la tramitació.

La legislatura següent, el PP i el PSOE van reprendre-la i se'n va arribar a deixar tancada una redacció, però no ni el clima ni el temps van permetre tirar endavant la reforma.

ARXIVAT A:
Constitució espanyola
Anar al contingut