Els portaveus de CSQP, JxSí i la CUP a la comissió de l'operació Catalunya, Albano Dante Fachín, Roger Torrent i Mireia Boya, amb la presidenta…
Els portaveus de CSQP, JxSí i la CUP a la comissió de l'operació Catalunya, Albano Dante Fachín, Roger Torrent i Mireia Boya, amb la presidenta, Alba Vergés, i el lletrat a la sessió (ACN)
Barcelona

La comissió de l'operació Catalunya considera provada una "guerra bruta" de l'Estat

Les conclusions tenen el suport de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot

RedaccióActualitzat

La comissió d'investigació de l'operació Catalunya al Parlament considera provat que l'Estat va organitzar una "guerra bruta" contra polítics catalans per desacreditar l'independentisme. Aquest dimarts s'han aprovat les conclusions, amb el suport dels tres únics partits que hi han participat fins al final, Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot. Els tres grups demanen responsabilitats polítiques i avisen que portaran les conclusions a la fiscalia.

Com a responsables s'assenyala les mateixes persones que no han volgut passar per a aquesta comissió. En total 28; entre els ells càrrecs policials i els màxims responsables del govern espanyol, per a qui es demana l'acció de la justícia i també que dimiteixin.

Quines són les conclusions?

En el text es dona per fet que es va actuar a través de les anomenades "clavegueres de l'Estat", amb una policia paral·lela que hauria creat informes policials falsos per lligar polítics independentistes a la corrupció i, així, alterar els resultats electorals a Catalunya.

L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz n'hauria estat el responsable, i el president espanyol, Mariano Rajoy, n'estaria al cas. Ho va dir l'exministre a l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso, en la polèmica gravació de les converses entre tots dos.

Qui formava part d'aquesta "policia paral·lela"?

Una desena de comissaris i alts càrrecs de la policia espanyola, amb la col·laboració de periodistes afins i detectius privats. Després, també, fiscals i jutges que no han investigat, segons denuncien els grups parlamentaris, les possibles il·legalitats denunciades que podrien comportar responsabilitats penals.

Segons les conclusions, s'haurien fet servir fons reservats de l'Estat per pagar viatges i dietes de detectius i policies i fer investigacions extrajudicials.

I qui haurien investigat?

Entre molts d'altres, Artur Mas, Xavier Trias, Oriol Junqueras, l'Assemblea Nacional Catalana i Carme Forcadell haurien estat objectius d'aquesta guerra bruta.

Les conclusions es portaran ara al plenari del Parlament, per ser escoltades, aquí sí, per tots els diputats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut