L'1-O al Sarral: la intervenció policial en un poble de 1.500 habitants

Actualitzat

Sarral, és un poble de només 1.500 habitants de la Conca de Barberà. No s'esperaven la visita de la Guàrdia Civil, però estan orgullosos de com es va organitzar la gent del poble.

Poc minuts abans de les 9, un centenar de sarralencs estaven concentrats davant de les portes del casal de la gent gran per començar a votar.

Va començar a córrer la veu que arribaven nombroses patrulles de la Guàrdia Civil i, de cop, una setentena d'agents, caminant en formació, es van personar a les portes de l'edifici.

Jaume Parès, un veí de 24 anys, recorda com ell i la seva família van intentar entrar, primer, pel costat esquerre, després els van envoltar i van arribar més agents pel costat dret.

El forcejament va durar més de mitja hora i cada cop la gent estava més comprimida.

 

Tot i que no van utilitzar les porres, van usar la força per treure'ls a base de puntades de peu o cops. Al Jaume, el van estirar molt fort i va caure a terra. Quan veu les imatges d'ell volant, no es reconeix. Diu que ho recorda tot com en una pel·lícula i en tercera persona. Assegura que va quedar atordit i que volia tornar a entrar dins del cercle perquè hi havia la seva mare. 

Recorda la cara del guàrdia civil i com reia satisfet, i també recorda la cara d'altres guàrdies civils amb els ulls "plorosos" perquè potser no entenien què feien allà.

A les portes del local, també hi havia Clara Serra, amb tota la família, i recorda els moments d'angoixa i patiment perquè la sensació de la pressió dels agents era d'ofegament.

Una de les persones que va resultar ferida per cops de la policia i que en el seu moment va pesentar denúncia, ara, no en vol parlar. Actualment està amb tractament psicològic per l'estrès que tot allò li ha generat. Aquella experiència ha fet que avui tingui por de la policia i de les multituds.

Interactiu relacionat: Mapa de la memòria audiovisual de l'1-O

L'alcalde de Sarral, Josep Amill, recorda que quan va arribar la Guàrdia Civil va anar a parlar amb ells per saber quines intencions tenien, el van apartar sense dirigir-li la paraula, i va començar el forcejament.

 

Amill diu que són un poble petit i no s'esperaven que es presentessin. De fet, creu que devia ser dels primers llocs on van anar i creu que els agents no s'esperaven trobar tanta gent en pobles petits i aquesta resistència.

Segons explica l'alcalde, quan el van avisar que l'urna ja no era dins el local, van deixar de forcejar per no prendre més mal i van deixar entrar els agents.

Quan els agents van marxar, Sarral va continuar votant, i un any després hi ha molts records i moltes sensacions presents.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OGuàrdia Civil
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut