El portaveu parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, en un moment del ple del Parlament d'aquest dimarts (EFE)
El portaveu parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, en un moment del ple del Parlament d'aquest dimarts (EFE)
Barcelona

El Parlament aprova la delegació de vot dels 6 diputats processats pel jutge Llarena

El ple del Parlament, en canvi, ha rebutjat l'altra votació, que considerava "inaplicable" la suspensió dels diputats ordenada pel jutge

RedaccióActualitzat

Després dels actes commemoratius del referèndum de l'1 d'octubre de l'any passat i del tens final que es va viure davant del Parlament aquest dilluns a la nit, aquest dimarts s'ha reprès l'activitat del plenari d'aquesta institució.

Puntualment a les 12 del matí ha començat el primer ple, convocat per resoldre la substitució de les funcions dels diputats suspesos des del juliol, Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, i Raül Romeva, mentre a la tarda es farà, en un altre ple, el debat de política general.

Podran cedir les funcions

Finalment el ple ha aprovat que aquests 6 diputats, processats i suspesos pel jutge Pablo Llarena, puguin cedir les seves funcions a altres diputats, i per tant, delegar el vot. S'ha aprovat per majoria simple, amb els vots favorables de JxCat, ERC i Catalunya en Comú-Podem, 66 en total.

La primera votació, que rebutjava la suspensió decidida per Llarena, declarant-la "inaplicable", en canvi, no s'ha aprovat, malgrat ha tingut un vot més, 67. Aquesta votació, però, havia d'arribar a la majoria absoluta per poder-se aprovar, i no s'ha aconseguit.

Els 36 diputats de Ciutadans i els 4 del PP han marxat de l'hemicicle i no han participat en les votacions. Els del PSC, per la seva banda, s'han quedat, però s'han abstingut a les votacions.

La CUP ha repartit el seu vot: ha votat a favor de rebutjar la suspensió dels diputats, i en contra de la cessió de les seves funcions a altres diputats.

Cs ha demanat la intervenció dels lletrats

A l'inici del ple el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha demanat la paraula per dir que el motiu del ple no s'hauria de discutir, sinó que el Parlament s'hauria d'haver limitat a acatar la decisió de Llarena.

 

Aquesta decisió implica la suspensió dels càrrecs dels diputats que són a presó preventiva o a l'exili. Carrizosa ha reclamat també que intervinguessin els lletrats de la cambra per explicar-ho.

El president del Parlament, Roger Torrent, li ha dit que els lletrats no poden intervenir al ple, i ha donat pas a la primera intervenció, la de la diputada Marta Madrenas de JxCat i membre de la Comissió de l'Estatut del Diputat.

 

"El moll de l'os de la democràcia"

Madrenas ha assegurat que el motiu del debat és "el moll de l'os de la democràcia i de la separació de poders", i ha retret a l'oposició de voler convèncer que "la manca de democràcia a l'Estat espanyol no preocupa a ningú".

Madrenas ha acabat la seva intervenció assegurant que no hi pot haver "ciutadans de primera i ciutadans de segona".

 

"Causa general contra l'independentisme"

Per part d'ERC ha intervingut el diputat Gerard Gómez del Moral, que ha dit que el ple està motivat perquè "s'ha vulnerat el dret fonamental de la tutela judicial".

Segons Gómez del Moral, en el judici contra els líders independentistes "s'han fabricat proves, s'ha inventat un relat d'estat i s'ha generat una causa general contra l'independentisme."

 

"Carnet d'impunitat"

Per Ciutadans ha parlat la seva líder, Inés Arrimadas, que ha retret al president de la Generalitat, Quim Torra, les seves paraules d'aquest dilluns que, segons ella, van animar els actes violents de les manifestacions i actes commemoratius de l'1-O.

Arrimadas ha assegurat que els líders independentistes es creuen que tenen "un carnet d'impunitat", i ha afegit que el Parlament va viure aquest dilluns un atac des de fora i aquest dimarts en viu un altre des de dins.

 

"On és la separació de poders?"

Per part del PSC ha intervingut la diputada Alícia Romero, que ha dit que al Parlament no es pot votar una resolució judicial, que únicament es pot acatar:

""Si surt no, no l'apliquem? On és la separació de poders? Crec que vostès no hi creuen gaire."

Romero ha assegurat que els partits independentistes aquest dimarts han anat al Parlament "a enganyar la gent", perquè des la suspensió dels diputats decidida per Llarena s'ha aplicat, i no cobren des de llavors i com que no poden votar no hi hagut plens des del 13 de juliol.

 

"Votem per poder tornar a fer plens"

Per part de Catalunya en Comú-Podem, Marta Ribas ha criticat tant el jutge Llarena per haver suspès els diputats, "un greu error i una injustícia", com JxCat i ERC per no haver solucionat aquest problema abans.

Ribas ha justificat el vot positiu a la delegació de vot perquè el Parlament pugui funcionar:

"Votem per poder tornar a fer plens, perquè l'oposició puguem controlar el govern, perquè puguem votar qüestions que afecten el dia a dia a la gent, que no es mereix un Parlament a mig gas."

Ribas ha anunciat que també votarien a favor de l'apartat que critica a Llarena, perquè el considera purament "simbòlic", perquè un parlament no pot contradir una resolució judicial, encara que sigui injusta.

 

La CUP, contra la suspensió

Per la CUP ha parlat el diputat Vidal Aragonès, que ha justificat el seu vot a favor del primer punt, el que rebutjava la suspensió dels diputats, i en contra del segon, el que admet implícitament la suspensió i permet que deleguin el vot.

Aragonès ha aprofitat per criticar el govern de Quim Torra per, d'una banda, "cridar a la mobilització permanent" i a la "desobediència", i enviar els Mossos després a frenar les mobilitzacions.

El PP demana la dimissió de Torra

El diputat del PP, Santi Rodríguez, ha considerat que el debat era "innecessari" perquè la suspensió decidida per Llarena és "automàtica". Ha qualificat el dictamen d'"inoportú", perquè sembla més "un recurs a la interlocutòria de Llarena" que un dictamen pròpiament dit.

Rodríguez ha aprofitat per reclamar la dimissió de Quim Torra, al qual ha responsabilitzat dels incidents d'aquest dilluns durant els actes commemoratius de l'1-O.

 

Votació separada criticada per Cs i PSC

Després de la intervenció de tots els grups, JxCat i ERC han demanat la votació separada dels dos punts del dictamen. En aquest punt tant Cs com el PSC han demanat la paraula per reclamar que no es fés aquesta votació separada, amb l'argument que els dos punts es contradeien, perquè el primer reclamava que no es suspenguessin els diputats, i el segon que se'ls pogués substituir.

Un cop s'ha constatat que es faria la votació separada, els diputats de Cs, i també els del PP, han marxat de l'hemicicle. Llavors s'ha llegit el text sencer del primer punt del dictamen que rebutja la suspensió de la condició de diputats dels 6 processats per Pablo Llarena.

Immediatament s'han fet les votacions, que s'han hagut de repetir un parell de vegades perquè el dispositiu de votació era nou i no ha funcionat prou bé les primeres vegades.

 

Bloquejats per Llarena

Aquest ple, en principi, ha permès resoldre el problema que ha bloquejat l'activitat de la cambra des de mitjans de juliol: la suspensió dels diputats empresonats i a l'exili decretada en una interlocutòria pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Aquest escull jurídic havia enfrontat des de llavors els grups independentistes majoritaris, Junts per Catalunya, JxCat i Esquerra Republicana de Catalunya, ERC, que d'acord amb la suspensió es quedaven amb 59 vots.

Des de llavors, de fet, el Parlament ha tractat aquests sis diputats com a suspesos i han deixat de cobrar el sou. 

Majoria absoluta impossible

Fins la setmana passada no van aconseguir posar-se d'acord per superar-lo. Llavors, en el si de la Comissió de l'Estatut del Diputat, van acordar la fórmula jurídica que havia de permetre que altres diputats assumissin els seus vots temporalment.

Aquest divendres, però, el lletrat major del Parlament, Joan Ridao, va advertir que el reglament de la cambra exigeix que aquesta substitució, en forma de dictamen, l'aprovés la majoria absoluta de la cambra.

 

Proposta de dictamen comissió estatut diputats by Moderador Noticies Web on Scribd

 

 

Degut a l'oposició de la CUP a aquesta fórmula, JxCat i ERC podien aspirar com a màxim a 67 vots, amb els vots de Catalunya en Comú-Podem, CC-P, que els dona suport, a un de la majoria absoluta.

N'hi ha hagut prou amb majoria simple

Però aquest dilluns el superior de Ridao, el secretari general del Parlament, Xavier Muro, va dir que l'article 25 del reglament, que és el que exigeix la majoria absoluta, no s'havia d'aplicar a aquesta fórmula, i que n'hi havia prou amb majoria simple.

La fórmula la van acordar JxCat, ERC, la CUP i Catalunya en Comú Podem, CC-P, mentre que PP, PSC i Ciutadans es van negar a participar-hi. Aquest últim partit, a més, ha anunciat que vol presentar una querella criminal contra membres de JxCat i d'ERC per aquest dictamen.

A més de la fórmula aprovada que, en principi, permetrà la substitució temporal, en el ple de les 12 s'ha votat, de manera separada, l'altre punt del del dictamen, el que rebutja la suspensió decretada per Llarena per "injusta" i "inaplicable".

Aquest ha estat el que no s'ha aprovat, malgrat ha tingut més suports que l'altre, perquè calia majoria absoluta.

Primer debat de política general de Torra

A la tarda, a partir de dos quarts de cinc, començarà el debat de política general, amb el discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, que no tindrà límit de temps.

És el primer debat d'aquestes característiques al qual s'enfronta Torra des que va assumir el càrrec. El debat continuarà aquest dimecres amb les rèpliques dels grups parlamentaris i està previst que acabi aquest dijous.

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonat
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut