Barcelona

Junts pel Sí evita parlar de les negociacions amb la CUP després de reunir-se per primer cop

"De coses concretes no en parlaré", ha dit Romeva en sortir de la primera trobada dels 62 diputats del grup

Actualitzat

La primera trobada dels 62 diputats de Junts pel Sí s'ha fet aquest dijous 1 d'octubre al Parlament, un espai que alguns trepitjaven com a diputats per primera vegada. És el cas de Lluís Llach, que s'ha estrenat com a parlamentari per Girona als 67 anys i que s'ha assegut somrient al costat de la diputada més jove del grup, Natàlia Figueras, de 26 anys.

L'objectiu de la reunió, entre altres qüestions, era decidir qui serà el president del grup parlamentari, figura que hauria de recaure previsiblement en una persona de Convergència. També s'ha de decidir qui exercirà de portaveu i sembla que Marta Rovira d'Esquerra tindria molts números.

Durant la trobada també s'ha preguntat als diputats en quines comissions es podrien sentir mes còmodes.

La composició de la mesa del Parlament

En els propers dies i en reunions amb els altres grups també s'ha de decidir la composició de la mesa del Parlament. Des de Junts pel Sí volen que sigui una mesa molt política i que tingui majoria independentista. Per això el més probable és que la presidència recaigui en una figura d'Esquerra Republicana.

La trobada ha estat precedida per una reunió entre Artur Mas, Raül Romeva, Oriol Junqueras i Carme Forcadell.  

Les negociacions amb la CUP

Precisament Romeva ha atès els periodistes a la sortida de la reunió, però s'ha negat taxativament a parlar del detall de les negociacions amb la CUP.

"Sobre coses concretes de les reunions no en parlarem. Em sap greu, però tenim feina, tenim feina a fer"

Aquestes han estat les úniques paraules que li han arrencat el mateix dia que la número dos de la CUP, Anna Gabriel, ha plantejat "una presidència coral amb tres o quatre perfils amb un pes equivalent" en una entrevista a Catalunya Ràdio.

I és que les converses, segons els grups, van més enllà de la investidura del president. En aquesta qüestió, ara com ara, les posicions estan enrocades. Però, tot i les diferències, asseguren que hi ha voluntat política en moltes altres qüestions.

Caldrà trobar punts d'acord en el calendari per fer efectiva la independència, o també, per exemple, en qüestions d'àmbit social, en què la CUP planteja un pla de xoc, en àmbits com l'habitatge o la pobresa energètica, i demana que es reverteixin les retallades.

Potser per aplanar el terreny, Quim Arrufat pronosticava aquest dimecres en un tuit que la proposta de la CUP tindrà molt més recorregut que el debat al voltant del president i demanava calma "als hooligans" de Mas.

La número 3 a la llista de Junts pel Sí, Muriel Casals, expresidenta d'Òmnium Cultural, va dir en declaracions a "El polièdric" de Catalunya Informació que si fan un pas a l'esquerra això podria facilitar que la CUP s'hi repensi.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut