Barcelona

La CUP aposta per "una presidència coral amb tres o quatre perfils amb un pes equivalent"

La número dos de la CUP, Anna Gabriel, assegura: "No posarem condicions impossibles per a la investidura: ni sortida de l'euro, ni de la UE, ni no pagament del deute"

RedaccióActualitzat

La número dos de la CUP, Anna Gabriel, ha defensat a "El matí de Catalunya Ràdio" un govern de concentració amb un format menys presidencialista, que reflecteixi "la transversalitat existent en l'independentisme" i, per tant, aposta per una presidència coral amb "tres o quatre perfils que tinguin un pes equivalent". Després d'assegurar que "no s'han posat noms sobre la taula", tot i que saben qui pot presidir aquest govern, Gabriel ha defensat que es tracta de "democratitzar les estructures de poder" i d'integrar-hi persones dels partits, però també de la societat civil i de les diverses sensibilitats que hi ha al Parlament. També advoca per incloure més dones al govern.

Per a la número dos de la CUP, el debat reduccionista al voltant d'una persona resta més que no pas suma, i "si algú pensa que donant-nos dues cadires al govern ens tindrà contents, s'equivoca".

"Mai posarem com a condició entrar-hi. Tant de bo que arribem a parlar d'això".

La número dos de la formació independentista creu que hi ha xantatge per imposar una persona i "se'ns pressiona dient que el procés descarrila per culpa de la CUP". Gabriel, però, ha assegurat que no han demanat la mort política d'Artur Mas. "Ningú no ha parlat d'enterrar ningú i asseguro que alguna de la nostra gent en tindria ganes. Parlem de quin paper pot tenir Mas."

Sigui el que sigui, si s'arriba a un acord es tractarà d'un govern "excepcional".

"Hem de poder parlar d'un govern excepcional, si volem construir el millor país del món."

Davant de la proximitat de les eleccions espanyoles, la CUP demana que hi hagi passos importants de manera accelerada, per blindar un punt de no retorn de trencament amb l'Estat.

"Demanem que passin coses abans de les eleccions espanyoles, per evitar subordinacions."

Entre aquestes "coses": "Que el Parlament aprovi una declaració amb un missatge sobirà i inequívoc i una bateria de propostes en línia perquè exercim la desconnexió de l'Estat."

A més, la número dos de la CUP assegura que no posaran "condicions impossibles":

"No posarem condicions impossibles per a la investidura; som conscients que tenim 10 diputades de 135."

I ha lamentat que se'ls pressuposi la radicalitat:

"Se'ns pressuposa menys capacitat raonable de la que tenim. Ni sortida de l'euro, ni de la UE, ni no pagament del deute."

La CUP defensa que s'ha d'obrir nova etapa i que "és imprescindible llançar el missatge que el procés es democratitza i de desconnexió amb l'Estat" i, paral·lelament, "hem d'establir mesures concretes contra la pobresa".

Arrufat diu que si CDC pressiona "al límit", la CUP votarà Mas

D'altra banda, en la tertúlia d'"El Matí de Catalunya Ràdio", l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat ha obert la porta a votar la investidura de Mas, en cas que CDC portés la seva "pressió" al límit.

"Hi ha una forma molt fàcil d'aconseguir que la CUP voti Mas com a president: es tanquen en banda Convergència, Junts pel Sí, etc., es fa pressió contra la CUP durant dos mesos, s'arriba al final. I, com que la CUP abans de fer descarrilar el procés estarà al costat del procés, doncs ja està."

De tota manera, Arrufat ha apuntat que, si finalment la investidura es fes d'aquesta manera, seria difícil que pogués culminar en "una república creïble, que sigui democràtica i per a tothom".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut