El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, el dia que va anar a declarar al Suprem
El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, el dia que va anar a declarar al Suprem

Junqueras alerta d'una "progressiva degradació de drets i llibertats" a l'estat

En un article al diari "Ara", el president d'Esquerra assegura que demanar-li que renunciï al dret a l'autodeterminació és tant com demanar que renunciï a la Declaració Universal dels Drets Humans

Actualitzat

Oriol Junqueras es referma en la seva defensa al dret a l'autodeterminació en un article que publica el diari "Ara". Després de la seva compareixença d'aquest dilluns al Suprem, Junqueras alerta que "l'autoritarisme i la injustícia s'obren pas" a l'estat espanyol i denuncia "una progressiva degradació dels drets i les llibertats" a Espanya.

En el text, el vicepresident del govern Puigdemont assegura que demanar-li que renunciï al dret a l'autodeterminació és tant com demanar que renunciï a la Declaració Universal dels Drets Humans. A més, defensa que l'organització d'un referèndum no és un delicte penal i recorda que l'1 d'Octubre ell va votar, igual que "més de 2 milions de persones", i que ho va fer "orgullós" de poder expressar la seva opinió "amb un vot":

"Fer un referèndum no és cap delicte. Només cal llegir el Codi Penal. De fet, queda clar que no ho és quan el 2005 es va despenalitzar aquest supòsit. Dit d'una altra manera, hi va haver un debat sobre aquesta qüestió i les Corts espanyoles van decidir que no era cap delicte"

Junqueras assegura que l'1-O va ser "una lliçó de civisme" i qualifica d'"ardit impropi d'una justícia democràtica i imparcial" que s'acusi de violència l'aleshores govern de la Generalitat o "els ciutadans que van votar". De fet, insisteix que "les democràcies europees no la saben veure, aquesta violència".

"El Tribunal Suprem pretén que es va exercir violència i pretén imputar aquesta violència al govern de Catalunya. Les democràcies europees no la saben veure, aquesta violència. El que tothom ha vist, en tot cas, són les càrregues policials contra ciutadans pacífics als col·legis electorals"

Junqueras denuncia que "l'única manera de sostenir uns delictes amb penes de presó de 30 anys" és atribuir "violència" als polítics independentistes processats. El líder d'ERC reitera que està "als antípodes de tota violència" i que "sempre" ha actuat guiat "per profundes conviccions democràtiques i pacifistes, de rebuig exprés a tota violència".

"La mateixa Europa que es mostra freda, distant o clarament contrària a la independència de Catalunya ha posat en entredit els delictes que ens atribueixen i sosté que no hi ha rebel·lió perquè no hi ha violència"

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonat
Anar al contingut